fredag 25 februari 2011

Barndeckare som utspelar sig på resmål

Det mest besökta svenska turistmålet är varken slottet, Skansen eller Vasaskeppet. Det är Axel Munthes Villa San Michele på Carpi, Italien. Där utspelar sig den första boken om Cissi som åker runt i världen och löser mysterier. I Mysteriet på San Michele följer Cissi med mormor och morfar på semester till Italien. På hotellet träffar hon två italienska flickor och de råkar få höra ett samtal som handlar om ett avhugget huvud.
Huvudet visar sig vara en kidnappad staty. Jakten på statyn för Cissi och hennes nyfunna vänner både till Pompeji och till Villa San Michele.


Från början var Cissi-deckaren ett bokprojekt tillsammans med ett reseföretag som skulle dela ut böcker till sina unga resenärer. När reseföretaget gick i konkurs fick jag istället ett bidrag från Stiftelsen San Michele för att trycka boken. När jag väl hade börjat skriva om Cissi fortsatte jag av bara farten. Det är roligt att kombinera en spännande miljö med ett mysterium. I Risk i Riga följer Cissi med sin orkester som flyger Herkulesplan till Lettland. Där letar hon efter en skatt som Karl XII lät gräva ner i Bauska borg. I Fara i Funchal blir dottern till en engelsk parlamentsledamot kidnappad på Madeiras lyxigaste hotell Reid´s Palace. Här hamnar Cissi mitt i en internationell konflikt med koppling till IRA.

I nästa bok vinner Cissi en teckningstävling och åker till Vitryssland på världskonferens mot trafficking. Heléne Hjelm Selstam har gjort alla omslag.

/ Britt Nedestam

1 kommentar:

BBN sa...

Jag gör anteckningar hela tiden. Ibland blir de använda och ibland inte. /Britt