torsdag 13 maj 2010

Danska bilderböcker

Jag har varit i danmark.
Och jag visste ju egentligen att de vi skulle hälsa på, en av dem är bibliotikarie. Men jag hade glömt det, och så var han Barnbibliotikarie! Vilken tur!

Snäll som han är samlade han ihop en hög aktuella och fina böcker som han lånade hem till mig och sen satt jag och läste dem medan maten sakta blev klar. Det är semester det!
Det är spännande att titta i ett annat lands böcker, är det annorlunda tro, och i så fall på vilket sätt?
Såklart svårt att avgöra på ett så här litet urval, men ändå. Det kändes som om flera av bilderna var lite rivigare än jag är van vid, svirriga och dansande, mera som skisser fast i färg och absolut alldeles färdiga och fina.
Här är tre illustratörer som verkar spännande: 
Charlotte Pardi
Rasmus Bregnehoi
Siri Melchior
Min vän hade ju valt böcker som han gillade, men det är ett bra sätt att möta det nya. Och så visade han en klassiker också, Halfdans ABC från 60-talet med bilder av  Ib Spang Olsen. Ingen stor bild jag hittade, men visst är den fin, och visst är versen underbar! Men Lennart Hellsing hade han inte hört talas om...
Mest fastnade jag dock för Cato Thau-Jensen, så mycket att jag sedan gick och köpte En spaendende historie. Här är bilderna inte svirriga... De är poetiska, ljuvliga i en vacker och lätt kollageteknik och dessutom är det fåglar på dem.
Jag gillar fåglar.

En intresant sak.
Vi har ju sagt att vi ska fråga om lov innan vi använder bilder på den här bloggen, att det är viktigt att ha koll på upphovsrätt och sådant.
DÅ är det väldigt bra om bildmänniskorna har hemsidor... Inte många av dem jag googlat på hade det, i alla fall inte så att man hittade dem. Och då går det ju inte att fråga om lov... Som tur är så hjälpte förlaget Gyldedal till, och Cato lät mig använda bilderna. Som är så fina!
Men detta är något att tänka på tycker jag.
Vikten av att ha en hemsida, och av att vara sökbar...
Här kommer nu några av de fina bilderna:

3 kommentarer:

Pia Johansson sa...

Siri är god vän med en gammal kompis till mig, hon är jättebegåvad! Har hållit på med animation en del också. Kolla in henne alla!

Anonym sa...

Spännande! Vilken bra idé att dyka ner i ett annat lands utgivning så där. Det kunde vi göra fler gånger, den som får möjlighet alltså.
Och jag gillar verkligen när man använder "läs mer"...
//Maud

Sassa Buregren sa...

Kul att få se. Och viktiga tankar om upphovsrätten, Jessika!