torsdag 6 februari 2014

Bloggstafetten - Min kreativa processI dag drar vi igång en ny grej här på bloggen. Under de kommande torsdagarna presenterar några av medlemmarna i Barnboksnätet texter på temat "Min kreativa process". Läs och inspireras och kommentera eller skriv egna inlägg och skicka dem till bbnbloggen@gmail.com. Ju fler berättelser vi kan foga till stafetten desto bättre.

Först ut är Inger Granberg.

Den kreativa processen

Alldeles nyss satt jag och rensade i datorn. Jag raderade texter som jag en gång trott på. Texter där det fanns figurer som en gång för mig skrattat, gråtit, andats, älskat, hatat och luktat på olika saker.
Nu är de borta ur min dator. Är det sorgligt? Nej, det är lika lite sorgligt som att släktingar som levde på 1600-talet inte lever längre. Vi människor från olika tider kan helt enkelt inte leva tillsammans samtidigt på jordklotet. Då skulle vi inte få plats. Till slut skulle vi inte kunna sätta nya barn till världen.
Varför dör vissa texter? Varför blir andra manus till böcker? Är det med nödvändighet just de bästa manusen som blir till böcker? Det kan vara så men det är nödvändigtvis inte så.
Jag funderar också över ordet kreativitet. När jag var liten hette det fantasi. När jag var på min första anställningsintervju och skulle nämna en positiv egenskap jag hade, sa jag att jag var fantasifull.
-  Det låter bättre om du säger kreativ, rättade hen som intervjuade.
Varför undrar jag. Fantasi är ett underbart ord. Den fantasifulla processen låter väl så mycket roligare än den kreativa processen. Vad tycker ni?

  Inger Granberg

5 kommentarer:

Tove sa...

Instämmer! Einstein lär ha sagt följande:

"Fantasi är viktigare än kunskap. För kunskapen är begränsad, medan fantasin omgärdar hela världen, stimulerar framsteg, och föder utveckling..."

Jätterolig idé med denna bloggstafett f ö!

Tove Berggren:)

Camilla sa...

Jag brukar gilla att prata lite om magi i samband med skrivande (eller skapande över huvud taget). Det finns ju alltid ett uns av oförklarlighet i det. Var kommer allt ifrån? Är det bara fantasi, eller är det något mer?

inger granberg sa...

Tycker om ordet fantasi för att det känns så obegränsat, där håller jag med dig Tove. INtressant med magi i skrivandet Camilla.

Anonym sa...

Jag har också funderat på varför vissa texter bara dör. Det kan vara hur roligt och levande som helst till en viss punkt, sedan går luften ur … Jag tror det beror på ett glapp mellan skrivglädjen och temat: berättelsen kanske börjar bra och det känns roligt, men det saknas ett underliggande tema som är angeläget för mig just i skrivandets stund.
/ Maud

inger granberg sa...

Ibland kan något litet ur texten som dött återuppstå i en ny text.