tisdag 19 november 2013

Jag spelar min roll - bok - teater

Min senaste ungdomsroman heter ”Jag spelar min roll”. Den utkom i augusti och handlar om flickan Elvira, som är väldigt mobbad. Hon går sista året i grundskolan och har levt alla åren, från första klass, som utfryst, som om hon inte existerar. I boken hör hon en röst som ropar, en röst som ber henne att komma. Elvira tar bussen till skogen, till den plats vid en sjö, där Josefina Andersdotter bodde för mer än hundra år sedan. Sömmerskan som talade med skogens väsen och trädens andar. Josefina berättar sin historia som innehåller både kärlek och sorg. De båda kvinnorna flätas samman och blir som en enda person. Elviras enda frizon är skolans bibliotek och där möter hon också en ängel som gör att allt till slut förändras.
Texten till romanen skrev jag förra hösten. Några månader senare fick jag erbjudande om att arbeta med ett teaterprojekt. Jag har under många år, innan jag började skriva böcker, arbetat med teater. Efter en tids funderande bestämde jag mig för att tacka ja. Det har betytt ett år med en helt annan inriktning i mitt liv. Skrivandet har jag fått lägga på hyllan, dock inte helt och hållet. Jag bestämde mig i ett tidigt skede att använda bokens text och skriva ett manus. Deltagarna i projektet fick improvisera och prova texterna på golvet. I mars startade repetitionerna och i lördags var det premiär för ”Jag spelar min roll” med Halmstads Kvartersteater på Kulturhuset i Halmstad. I pjäsen medverkar tolv skådespelare, mycket musik, sång, projicerade foto och filmer. Under resans gång har vi varit i skogsmiljö och filmat och fotat.
Det är fantastiskt att få vara med om ett skapande som sträcker sig ända från det skrivna ordet och fram till musikkomponerande och gestaltande på scen. En helhetsprocess som uppslukar all tid och allt liv under de månader den pågår. Men, vilken resa! Jag är så glad för att jag återigen klev in i teaterns värld och fick möjlighet att regissera och producera en föreställning. Nu kryper jag tillbaka till mitt ensamma liv som författare.
Föreställningen spelas ytterligare en gång 22 november kl.19:00.

Monika Häägg

4 kommentarer:

Ingela Jonasson sa...

Fint att läsa ditt teaterliv här Monika, och att biblioteket blev en vändpunkt ...
Allt gott!
Ingela

inger sa...

Vilket viktigt ämne , ett ämne som tyvärr aldrig blir uttömt. Skulle gärna sett pjäsen om jag inte jobbat den 22.

Monika Häägg sa...

Det här ämnet tar ju tyvärr aldrig slut. Det fortsätter i generation efter generation. Samma nu, som när jag en gång i tiden gick i grundskolan.

Annika Rockström sa...

Intressant att höra om hur projektet utvecklades. Viktigt ämne, som tyvärr alltid är aktuellt, som du skriver. Hade jag bott lite närmre hade jag försöka komma på föreställningen på fredag!