måndag 25 november 2013

Författarbesök: föreläsning eller föreställning?

Jag har gjort flera föreläsningar (på högstadium och gymnasium) baserade på min ungdomsroman, Punkindustriell hårdrockare med attityd, då jag varvat läsning ur boken med berättelser om min egen tonårstid och om hur boken och dess karaktärer kom till. Nu kände jag att det var dags för något annorlunda. En författarföreställning.

I ett tidigare inlägg skrev ju Monica Häägg om hur hennes ungdomsroman förvandlades till en teaterpjäs. Jag drog nytta av min erfarenhet som estradpoet och bestämde mig för att gestalta tre olika sidor av mig själv och mitt skrivande. En av de sidorna var Amanda, huvudpersonen i ovan nämnda bok.
Louise Halvardsson

2 kommentarer:

Unknown sa...

Underbart spännande, modigt och utelämnande. Jag tror att det är ett bra sätt att nå ut till ungdomar och minska distansen mellan dem och oss "vuxna". Vilka var dina främsta retoriska knep?

Louise sa...

Tack för kommentaren!

Haha ... Det bästa var nog att jag började direkt med en dikt, utan att presentera mig och sen efter dikten sa jag vad jag hette och "jag är inte här för att lära er något - jag är här för att förhoppningsvis inspirera er att skriva eller göra något annat kreativt".

Jag försöker jobba en del med cliff hangers också ... Att säga något i stil med "Och då hände något jobbigt" och så drar jag på det innan jag berättar vad det jobbiga är ...