tisdag 30 april 2013

Kosmos och Rödluvan

Oj, vad gjorde jag igår? Utlovade både kosmos och Rödluvan? Alltså vi får se hur det går med det. Men det var under skrivandet av "Barnkolonin", när jag märkte att den verkligen blev ruskigare än något annat jag skrivit, som jag behövde orientera mig i genren.

Jag ska inte ge mig på något försök att verkligen definiera skräck - de är det många andra som gör. För den som vill ha grundkursen kort sammanställd - från den gotiska romanen via Mary Shelleys Frankenstein till Stephen King och Anne Rice rekommenderar jag t.ex. en titt på webbsidan Mina bibliotek.

Ett särskilt spår verkar vara den "kosmiska skräcken" som den mytomspunne HP Lovecraft får stå för. (Kosmos - check!) Det är tentakler och namnlös skräck och ett obergipligt "annat" som försöker ta sig in i världen. Vad den skräcken kan ha härrört från i hans eget liv har Fabian Kastner skrivit intressant om SvD under rubriken Skräck byggd på rasism.

Själv är jag mest förtjust i 1800-talsskräckisarna: Mary Shelleys Frankenstein brukar jag tjata om. den är ett mästerverk. Och Robert Louis Stevensons The strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde - mmm, ryys!

Fast då tänker egentligen jag mest på filmatiseringen från 1941 med Spencer Tracy och Ingrid Bergman, med skakig trickfilmning som ändå fortfarande fungerar. Till skillnad från Lovecraft placerar Shelley och Stevenson det skräckinjagande i människan och hennes verk.

Rödluvan då? Ja, men visst är det en skräckhistoria: Det var en gång en ung tjej som var på väg till sin mormor, men det kom en varg och lurade både henne och mormodern. De blev uppätna. Slut!

Men vänta nu - jägaren då? kanske vän av ordning protesterar.
Men, se jägaren dök inte upp förrän hos bröderna Grimm. Den första som nedtecknade sagan var Charles Perrrault, i Frankrike, 1697 i samlingen Histoires ou contes du temps passé, avec des moralités (Berättelser eller sagor ur det förflutna, med moraliteter).
Illustration av Gustav Doré från en senare upplaga, 1862 av Les Contes de Perrault
Ja, det kan man ju fundera på: Aves des moralités.
Går det inte någon slags tråd från Rödluvan till Frankenstein ändå?

Slut för idag. Senare i veckan blir det lite mer om "Barnkolonin".

/Kerstin Lundberg Hahn


2 kommentarer:

Magister sa...

Ska man rekommendera Kastners extremt ensidiga artikel om Lovecraft bör man i rättvisans namn även länka till Mattias Fyhrs replik, publicerad en vecka senare.

barnboksnätet sa...

Tack för kommentaren "Magister". Här kommer länken till Mattias Fyhrs replik:
http://www.svd.se/kultur/litteratur/forenklat-kalla-lovecraft-rasist_6681584.svd

HP Lovecraft väcker starka känslor.

/Kerstin