tisdag 26 februari 2013

Min arbetsprocess

Mia och Shirin, ur "Kaninen som rymde" av Jessika Berglund och med ill. av Pia Johansson.
Det här är Mia och Shirin. Två ganska vanliga kompisar i en förort någonstans i Sverige som Jessika Berglund har skrivit om, också är det jag - Pia Johansson som gjort illustrationerna. Ett prima samarbete tycker jag.
När jag ibland är ute på skolbesök och träffar barn brukar det komma nyfikna frågor om hur en illustratör egentligen gör de där bilderna som är i boken vi bläddrar i. Finns personerna i verkligheten? Har jag ritat av? Har jag alltid kunnat rita så där fint? Och ritar jag alla bilderna i alla böckerna på biblioteket?Då blir det till att förklara att det finns ganska många som ritar bilder i böcker och alla gör på lite olika sätt. Så, nej, det är inte jag som ritat allt :- ) Också finns det något som heter tryckeri. Det är som en fabrik där man kan göra många likadana böcker, så jag behöver inte rita samma bild om och om igen, heller.
Fast jag ritar ändå om och om igen, många gånger, för att bli nöjd. Det kan ju vara något som är bra att säga, både till barn och andra. Förresten gäller det nog både text och bild. Vi skriver om och ritar om, och om, och om. Det är det som är själva arbetet. Ja, så ska man ju ha lite idéer också förstås.
Så här gör jag:
1. Manus från författaren. Då klottrar jag ner lite snabba skisser i marginalen. De första idéerna vid första genomläsningen av berättelsen.

2. En skiss modell större som stämmer med bokens format. Då kan bilden se ut så här kanske.
3. Rita om och rita rent.
Ljusbord gäller.
 4. Ritar om, ritar om, ett varv till... Skissen blir en linjeteckning.
Här en annan bild i boken.

5. Det är inte alltid alla detaljerna är rätt. Ibland får jag flytta runt och prova och ändra digitalt efter att ha scannat in linjeteckningen.

Kaninen Herman och Mia och Shirin.

6. Också lite färgläggning på det. Ibland kan det bli många färger som ska testas...

Varianter på omslagskulörer till "Sjuk till lucia" omslag.

Ja, ungefär något sånt kan det vara.
Kanske blir det en tredje bok om Mia och Shirin också. Om Jessika hittar på något mer äventyr åt dem.
/Pia Johansson

2 kommentarer:

Jessika sa...

Absolut att det blir fler berättelser! Det är så kul det här, och nu när vi lärt känna tjejerna måste vi såklart följa dem ett tag:)

Caroline sa...

Roligt att få se dina skisser Pia!