onsdag 8 februari 2012

0-10 år

Böcker det är något att hålla i handen hela livet. Om man får boken introducerad för sig som liten är det lättare att ta den med sig i sitt eget liv när man blir större.
Därför är just högläsning för små barn så viktig. Det börjar med pekboken och sen läser man högt upp till 10 års ålder ungefär. Efter 10 års ålder har de flesta barn fått upp ett läsflyt som gör att de orkar ta sig igenom en bok. Om barnen inte orkar läsa efter den åldern har vi tipsat om högläsningsböcker för lite äldre i tidigare inlägg. Jag har valt böcker ur vår bokhylla som på det ena eller andra viset blivit favoriter genom åren.
© Caroline Röstlund 2012
   

ca 0-3 år 

HÄR ÄR DET LILLA HUSET
 av Barbro Lindgren och Eva Eriksson, Eriksson&Lindgren 1994
En upprepningssaga där man får möta alla i det lilla huset. ”Först kommer gubben ut -HÄJ HÄJ säger gubben. Varpå barnen med glädje svarar -ÄJ ÄJ! Sen kommer gumman ut -GODAGEN säger gumman -ODA! Säger barnen. 


EMMAS VERKSTAD
 av Gunilla Wolde, Natur&Kultur 1976
Emma är Tottes kompis och alla de böckerna är fortfarande aktuella i det lilla barnets värld. Det roliga är 70-tals pedagogiken. I Emmas verkstad har Emmas leksaker gått sönder.
Vilket inte alls innebär att Emma vill ha nya saker!
Nej, hon lagar och visar med mycket handfasta tips på hur man går till väga när tex dockan har tappat sitt hår. 


LITE SJUK
av Anna-Clara Tidholm, Alfabeta 2002 
Fin bok om att vara lite sjuk på småbarns språk som blir till poesi. ”Pojken snuvig Lite sjuk Flickan ramlar Näsan aj Pappa blåsa. Plåster på.” Lagom mycket text för otåliga små barn. Det ska gå fort och gärna många gånger. I det här fallet står man ut med hur många omläsningar som helst. 


Efter några år räcker det inte med att härma gubben eller titta på sjuka barn utan barnen vill vara delaktiga på ett annat sätt. När de börjar förskoleklass är det roligt att räkna allt!


Ca 4-7 år 

POJKEN MED DET HUNDRA BILARNA 
av Inger och Lasse Sandberg, Rabén& Sjögren 1966.
Det var en gång en liten pojke som hade hundra bilar. När han gömde sig bland dem kunde ingen hitta honom inte ens hans mamma. Hon letar och letar men ingenstans kunde hon se honom. ”Jag får gå ut på stan och leta efter honom”. På den vägen är det mamma ger sig ut på stan för att leta efter sin pojke på sin väg får hon se massor av olika slags bilar. Bilderna är fulla av spännande händelser och saker att räkna. När hon väl hittat pojken är det bilarna som gömt sig och då får läsaren tillsammans med pojken leta upp bilarna och räkna in dem i rätt antal. Fantastisk bok! Den håller fortfarande och har fångat in precis den där roliga kombinationen av att leta och räkna. Bilderna är som alltid spännande att titta på med alla sina collage och märkliga lösningar som utmärker just detta bilderbokspar. 


BRUNOS LEKSAKSLÅDA
 av Mick Inkpen, Tiden Förlag 1992.
Bruno är den lilla hunden som man från TV känner som Kipper.
Någon eller något har gnagt hål i Brunos leksakslåda.”Jag hoppas att mina leksaker inte har skadats” Sa Bruno. Han tömde ut dem och räknade. En, Två, Tre..... osv. Antalet stämmer inte så Bruno får räkna om många gånger utan att lyckas få det rätt. I bilden ser man tydligt varför han inte får det att stämma men Bruno förstår inte.Vilket gör att barnen känner sig duktiga. Boken har också stora bokstäver och text som upprepas på varje sida. Det uppmuntrat till läsning. Har barnet sett orden ”En, två, tre” på första sidan kan de läsa det på nästa sida vilket höjer självkänslan. Det är ju bra! 


SÅ FUNKAR DET!  
SÅ FUNKAR VÄRLDEN!
SÅ FUNKAR DU!
av Joe Kaufman, Bonnier Carlsen 1971-79
Sen kommer det en frågvis period. Barnen frågar om allt och kräver korrekta svar. Det finns en serie om tre böcker som tar upp det mesta. På baksidan av ”SÅ FUNKAR DET” beskrivs boken så här...
”Så funkar det är ett försök att hjälpa föräldrar och och andra vuxna i barnens omgivning på traven. Den lättfattliga texten och det tydliga-och lustiga- bilderna ger förklaringar och svar. Kring den här boken kan hela familjen samlas- att veta hur ett strykjärn ser ut inuti eller radions och bandspelaren fungerar är säkert lika roligt för föräldrarna och deras vetgiriga barn.
Jag kommer själv ihåg hur nyfiken jag var på allt som de här böckerna berättar om från planeter till bilar och hur ett barn kommer till. Böckerna är fulla av bilder som förklarar och visar. Och figurer man kan låtsas vara. 


Ca 6-9 år 

”DÖDENBOKEN” 
av Pernilla Stalfelt, Eriksson&Lindgren 1999.
 Frågan om döden kommer förr eller senare. Eller snarare så dyker den upp med jämna mellanrum. För lågstadiebarn och yngre tycker jag att den här är bra. Boken tar upp ämnet med allvar men på ett tokigt sätt. Det finns massor av utrymme för egna diskussioner och i allt det allvarliga kan man inte hålla sig för skratt.
”Tänk om man växer upp ur jorden som en blomma när man har dött....
eller som ett träd... man kanske blir till en fågel. En del tror att man blir en stjärna på himlen. Kanske blir man en älg...Tänk om man blir en varmkorv!!!” 



ca 8-12 år

SANDVARGEN” 
av Åsa Lind, Kristina Digman, Rabén& Sjögren 2006
Sen kommer den filosofiska perioden då duger det inte med trams och roliga bilder. Då kommer de stora frågorna om rymden, ensamheten, och oändligheten. Det är dags att ta till de tyngre grejerna. Här kommer Sandvargen in. STORA BOKEN OM SANDVARGEN” är samlingsvolymen för de tre böckerna ”SANDVARGEN” ”MERA SANDVARGEN” och SANDVARGEN OCH HELA HÄRLIGHETEN”
Böckerna handlar om Zakarina som bor tillsammans med sina föräldrar i ett hus vid havet.
En dag när Zakarina vill gå och bada vill inte pappa följa med, han vill läsa tidningen. Problemet är att hon är för lite för att få gå till havet själv.
Den här dagen bestämmer hon sig för att gå ändå. Väl nere på stranden bestämmer hon sig för att gräva en grop och det är då det händer. Någonting rör på sig längst där nere. Något sticker upp, något svart och lite blankt. Hon ser genast vad det är..en nos!
Det var första dagen Zakarina träffade på Sandvargen en vargliknande varelse med päls som solgul ökensand och tusen vassa tänder, vita som snäckskal. Sandvargen har funnits i tusen år och vet allting i alla världar. I böckerna får man följa Zakarina och Sandvargen genom livets alla frågor, stora som små och Sandvargen har svar som vänder ut och in på allt man trodde och allt man lärt. Det fina är att Sandvargen aldrig lämnar Zakarina utan att ha gett henne ett svar som hon känner sig trygg och med det  ger han även det till läsaren. Det är en bok som tar barnen på allvar . Sandvargen ligger troget och glittrar vid sängen alla tre böcker igenom.
 Det här är böcker skrivna med stort hjärta för både små och stora. 



ca10-12 år 

”JAKTEN PÅ WONDLA”
av Tony Diterlizzi, B/Wahlström 2010
 Sist men inte minst vill jag tipsa om en ny bok för de stora barnen. Det här är fantasy. En berättelse om Eva Nio. En flicka som hela sitt liv levt i en fristad under jord. Hennes ”mamma” är en robot och hela hennes värld styrs av hemdatorns överbeskydd. En dag blir fristaden brutalt förstörd och Eva är tvungen att ge sig ut i den riktiga världen. Hon upptäcker ganska snart att hon är den enda människan i den här världen som i och för sig är befolkad av andra sorters varelser. Det enda som Eva lyckades få med sig från fristaden var ett fotografi på en annan flicka, Wondla. Hon beslutar sig för att söka efter henne. På sin väg möter hon de mest konstiga varelser och underliga landskap...
Det har är en fantastisk bok. Den är spännande hela tiden och illustrationerna är väldigt intressanta det är bilder som beskriver varelser och platser på ett sätt som  inte jag hade kommit på själv.
I början av alla kapitel är den första sidan text i en egen ruta. Lite lagom att läsa för en 10- åring sen kan den vuxna läsa resten av kapitlet. Det här är första delen i en serie om tre.


Att kunna läsa en bok är som att alltid ha en vän att tala med och tusen världar att hämta styrka ur. Det är en fin sak att ge till sina barn. 

© Caroline Röstlund 2012




        

3 kommentarer:

Pia Johansson sa...

Söta illisar Caroline!

Annika Rockström sa...

ja, jättefina illustrationer! och massor av bra lästips!

Anonym sa...

Att aldrig sluta högläsa för sina barn är också ett alternativ. Ett härligt alternativ! Man får en gemensam fantasivärld som kan stanna kvar hela livet. Den sista bok vi läste högt för våra tonåringar var Kristin Lavransdotter. När Kristin började åldras hade de redan flyttat hemifrån. Men hon finns där som en bekantskap som de kan återuppta.
Britt Engdal