måndag 12 december 2011

December

Det är december. Förra året hade  BarnBoksNätets blogg en adventskalender. Där fanns spännande bilder och tankar om barn och ungdomslitteratur. Vi tänker plocka fram en del av det fina materialet även denna jul. Först ut är Ingela Jonasson.
Varsågod!
/ BBN-redaktionenNatten går tunga fjät!

Nu drar det ihop sig till lussefirande. Hemma hos många barnfamiljer rusas det runt och letas efter batterier till lussekronor, provas tomtedräkter och kanske görs en snabb räddning till affären - när lusselinnet som var så långt i fjol, plötsligt är rejält urvuxet! När allt är på plats är väl alla glada och nöjda ...?
När, faktiskt inte, gosedjuren och några av leksakerna är rejält sura. De har aldrig fått vara med och fira Lucia! Nu är det dags!

Lussefirande med de allra minsta
Här är ett enkelt men roligt julpyssel att göra tillsammans med barn, det blir både ett luciapyssel och något att leka vidare med.
Kanske pepparkaksmantel till Nalle. Gorilla vill vara tomteflicka. Vem vill vara Lucia då? Kanin får en pepparkaksponcho. Nu blir det fart på alla djuren och en och annan docka! Här visar vi hur vi gjorde:TomteluvaRita upp en halvcirkel på filt, klipp ut och sy eller limma ihop. Lite garn blir en enkel tofs. Vill någon ha extra hår, kan ni göra garnflätor som sys fast i luvans nedkant tillsammans med lite lugg.

-Finns det några snälla barn? Gorilla behöver träna på de rätta tomtereplikerna.

Pepparkaksmantel
Klipp till en fyrkant i brun filt, i storlek som blir lagom till just er figur. Kristyr? Limma eller sy fast vitt zick-zack-band eller vitt garn! Zick-zacka fast en liten bit resårband i överkanten, håll resåren sträckt medan ni syr så rynkar sig manteln. Sy fast resårändan så det blir som en sorts halsband.
Hilma blir helnöjd med sin nya uppfinning, en pepparkaksponcho till Kaninen!
Stjärngossestrut
En klassiker i miniformat! Rita upp en halvcirkel på stadigt papper, klipp ut. Häfta, tejpa eller limma ihop till en strut. Klipp ut egna guldstjärnor i godispapper, folie eller liknande och limma fast. Stick två hål i strutens nedkant och trä i tunn resår som knyts fast.

Luciakrona
Snurra ihop en krona av piprensare, limma på lite gult garnludd eller liknande på ljusen om ni vill ha tända ljus.

Mer Ingela-pyssel och om Ingelas pysselbok här .

/Ingela Jonsson

2 kommentarer:

Unknown sa...

Du har så härlig och nära koppling till barnens värld (det märks i det du skriver)! Så fin bild också!

Ingela Jonasson sa...

Tack Jonna!