onsdag 3 augusti 2011

SNÖBOLLEN-Nytt bilderbokspris!

"Med priset snöbollen uppmärksammar vi bilderboken som konstnärligt verk där det unika med bilderboken ska synliggöras- att den representeras två konstarter, text och bild, och vänder sig till två målgrupper, barn och vuxna".

Så läser vi i ett pressmeddelandet från "Krumelur-föreningen för unga ord i norr"
priset ska ges för "konstnärlig originalitet där text och bild samspelar och på ett föredömligt sätt tar till vara på den genuina bilderbokens unika möjligheten".
Prissumman är 50 000kr. Prisutdelningen kommer ske vartannat år i Umeå/Luleå med början 2012.
Klara för juryn är Annika Edlund, Jockum Nordström, Ulla Rhedin, Anna-Clara Tidholm, Brita Täljedal och Wiveka Uhlander."
Tecknaren 3/2011
© Caroline Röstlund
Bild ur kommande projekt ett samarbete mellan Caroline Röstlund och Åsa Mendel-Hartvig

Fantastiskt roligt! Själv är jag en lagspelar och tror på bilderboken som konstnärligt uttryck och på samarbete mellan alla inblandade när det gäller att göra böcker. Anna-Clara Tidholm blev tidigare i sommar intervjuvad i Svensk bokhandel det kan man läsa om här.
Två av barnboksnätets medlemmar Sassa Buregren och Maud Mangold delar med sig av hur de samarbetar  i inlägget "Räkan, Sonja och Kokong".

© Sassa Buregren

Fördelen med ett nätverk som BarnBoksNätet är att man får ett större kontaktnät man vet vad andra gör och det öppnar upp för just samarbeten på olika plan. Vill du vara med? Info finns under fliken "Om BBN"

Caroline Röstlund

5 kommentarer:

Sassa Buregren sa...

Ja, äntligen ett renodlat bilderbokspris! Bra intervju med Anna-Clara! Den där filmparallellen är lysande.
Tack Caroline för inspiration!

Caroline sa...

Visst är det roligt Sassa!
Tänk om det kunde få vara så här.
Ett förlag får in ett manus som de ser en potential i. Redaktören blir en slags projektledare som sammankallar de folk som behövs, det kan vara författare, illustratör, formgivare, fotograf , marknadsförare.
Man kan börja med brainstorming alla får fritt komma med idéer sen börjar skissarbetet. Man jobbar nära varandra hela tiden bolla idéer fram och tillbaka. (Se bara på filmskapande eller forskning)
Jag tror det hade blivit bättre och roligare och jag hade känn mig som en lagspelare mer än en ensamvarg.
Tänk att ha kolleger som en deppig dag säger något positivt eller visar på en ny infallsvinkel, vore inte det fantastiskt?

Caroline sa...

Varje projekt skulle vara tidsbegränsat och budgeterat så att alla inblandade kan få betalt för nedlagd tid, timanställningar och projekt anställningar finns ju i andra branscher.

Sassa Buregren sa...

dream on ... (tänkte hon bittert) :)

Pia Johansson sa...

Info om Snöbollen ligger också under tips och aktuelltfliken, titta gärna in där.