tisdag 21 juni 2011

En magisk natt

Idag infaller sommarsolståndet. Den riktiga midsommaraftonen alltså, inte Johannes döparens dag, som kom mycket senare. Exakt klockan 19.16 ikväll står solen i zenit över Kräftans vändkrets och sedan följer årets kortaste natt.
Den här natten är magisk. Allehanda väsen och oknytt rör sig fritt och det gäller att se upp, om inte annat för att man annars riskerar att snubbla över moderna druider och festande forntidsdyrkare som just i natt besöker gamla hednatempel och stensättningar, byggda med tanke på hur den livsviktiga solens strålar föll vid sommar- och vintersolståndet. Gamla almanackor? Offerplatser? Gravrösen? Eller allt i ett. Spännande och fantasieggande platser i vilket fall som helst.  Här Ale stenar:
Ale stenar ska undersökas av arkeologer ännu en gång i sommar, för att man äntligen ska få reda på varför människor byggde monumentet en gång i tiden. Intressant, men samtidigt bävar fantasin, eftersom den lever på att inte veta alla sanningar. Dimslöjor, fördolda platser, halvt glömda kunskaper, för länge sedan gömda skatter - det är sånt som göder fantasin, inte klarhet, förnuft och exakta fakta. Göder fantasin och därmed även fantasiförfattaren, alltså den som inte skriver rena faktatexter.
Så låt myterna och sagorna leva vidare! För hur skulle det bli om allt avslöjades? Om man drog fram Jack the Ripper ur de mörka gränderna i Whitechapel och ställde honom mitt i ljuset skulle han förvandlas från legendarisk mardrömsgestalt till avskyvärd, patetisk kvinnomördare. Om man plockade ut trollen ur skogen och körde in dem till stan, blev de inte annat än fula och illa klädda uteliggare. Och som väl alla vet förvandlar solljus den mystiska och farliga vampyren till en hög med aska.
På tal om vampyrer, är de ju invandrare i den svenska folktron, men ett vampyrfall har faktiskt den svenska polisen utrett. Det var det s.k. Atlasmordet, som skedde på valborgsmässoaftonen ( se där en annan magisk och mystisk natt ) 1932 i Atlaskvarteren i Stockholm. Mordoffret var en kvinna och bredvid den döda kroppen fann polisen en såsslev, fläckad av blod. Slutsatsen blev att mördaren använt den för att dricka offrets blod och alltså var vampyr. Utredningen ledde ingenvart, mördaren avslöjades aldrig - så kanske går det fortfarande en vampyr lös i Stockholm och söker nya offer...

2 kommentarer:

Kim M Kimselius sa...

Mycket intressant! Minns fortfarande när Midsommarafton inföll på den "riktiga" midsommaraftonen. När det var årets längsta dag, när vi satt uppe hela natten för att se skymning övergå i gryning strax därpå...
Håller med dig. Midsommarafton är magisk!
Kram Kim

Kerstin LH sa...

Och apropå skräck, fantasy o magisk realsim så skriver Inga-Lina Lindqvist intressant i Aftonbladet idag:

http://www.aftonbladet.se/kultur/huvudartikel/article13211197.ab

Tycker Kerstin, som själv gillar o fruktar spöken ...