fredag 19 april 2013

Nypon.

TEMA lättläst forrtsätter.

Läsning och läsförmåga handlar naturligtvis om många saker.
Läslust till exempel. Att det finns något kul och lockande att läsa, fast man är ovan...
Idag har vi en gäst som jobbar för det! Nämligen Lena Maria Nordstrand, förläggare på Nypon förlag. Nypon är ett av de förlag i Sverige som ger ut lättlästa böcker för alla åldrar.
Så här skriver hon:
"Nypon förlag har en övertygelse.
Alla barn, ungdomar och vuxna måste lära sig läsa. Läsningen är vägen till att få ett språk. Och språket är nyckeln till att bli en aktiv medborgare i ett demokratiskt samhälle.
Stora ord? Ja visst, men läsförmågan är avgörande för att kunna utvecklas genom livet.

Läsförståelsen i Sverige minskar. Dagens barn läser sämre än vad deras föräldrar gjorde vid samma ålder. Det är allvarligt.
Läsförmågan är en färdighet som måste tränas. Det fordras 5 000 timmar för att bli en god läsare. Fundera över hur många timmar man får ihop på ett år, om man läser en timme om dagen, fem dagar i veckan.
Just det, ungefär 250 timmar. 
Med den takten tar det 20 år innan man har tränat upp sin förmåga. Och då förväntas man ändå vara en god läsare vid 12-13 års ålder. Det går inte ihop! Därför behövs det genvägar. En genväg är att läsa av lust, inte för att man måste. Spännande skönlitterära böcker och bra faktaböcker kan väcka läslust. 
Och för de som kämpar extra med sin läsning, behövs lättlästa böcker.

Nypon förlag lanserade sina första lättlästa titlar för tre år sedan. Nu är vi Sveriges största lättlästförlag med över 170 titlar bakom oss. Vi vill att våra böcker ska vara som en bro från att inte läsa till att både kunna och vilja läsa vanliga böcker.
Men inget förlag är bättre än sina författare och illustratörer. Har man en gång vant sig vid att skriva lättläst, har man en trogen kontakt i Nypon. Och många av våra illustratörer gör återkommande arbeten för oss.

Så, låt oss tillsammans arbeta för att ge ännu fler barn, ungdomar och vuxna möjlighet att bli goda läsare.

Lena Maria Nordstrand
Förlagschef"

På söndag fortsätter TEMA lättläst. Då är det Åsa Storck som bloggar!


Inga kommentarer: