fredag 26 april 2013

Några elever i gymnasiesärskolan bloggar om lättläst

TEMA lättläst går mot sitt slut. Under två veckor har författare, bibliotekarier och representanter för två förlag som ger ut lättläst bloggat under rubriken TEMA lättläst. Mårten Melin har skrivit om poesi, som kanske inte är så svårt att läsa och skriva trots allt, och Inger Granberg har beskrivit hur det är att inte bara vara författare, utan att samtidigt vara förälder till ett barn som haft svårt med läsningen.


Det är inget tvivel om att läsning är en aktivitet som berör oss människor, vare sig vi tycker om att läsa och njuter av varje minut då vi med bokens hjälp kan fly bort en stund eller om vi då vi läser måste kämpa med varje ord och varje stavelse. Idag kan vi le lite då vi läser Åsa Storcks beskrivning av hur man för 20 år sedan betraktade lättläst skönlitteratur som en fluga. Samtidigt vet vi som arbetar med barn och ungdomar att behovet av lättläst skönlitteratur fortfarande är enormt. Vi påminns varje dag om att varje läsare är unik och att oavsett läsförmåga tilltalas man som läsare av olika stilar och innehåll.

Slutligen har vi förstås bett några av huvudpersonerna i TEMA lättläst att blogga. Ankita, Lisa, Robin, Jennifer och Marcus som går i gymnasiesärskolans individuella program skriver här om böcker och läsning. Och vilka skulle kunna vara finare representanter för Tema lättläst? Trevlig läsning!
/Helena Karlsson

                            


Böcker vi gillar:

Vi gillar olika böcker, böcker om skräck och romantik. Vi gillar också spännande böcker och böcker om popstjärnor, vikingar, hästar och natur. Vi läser också lättlästa klassiker.

Så här tycker vi att en bra bok ska vara:

Den ska vara spännande och rolig och ha lyckligt slut.

Våra favoritböcker:

Jag saknar dig, Pilgrim, Drömmen om danskungen, Twilight, Eva och Adam.

Då läser vi:

Det är olika. Man kan lyssna på ljudböcker och läsa hemma när man är ledig. Man kan ligga i sängen och läsa på kvällarna. I skolan kan man läsa tyst själv eller lyssna. I skolan läser vi högt på fredagar.

Var hittar man bra böcker?

På biblioteket. Ibland har bibliotekarierna bokprat. Man kan leta själv också. Man kan köpa böcker i en bokhandel eller beställa på internet.

Det kan vara svårt att hitta böcker, det är oftast för många bokstäver i. Det borde finnas fler lättlästa böcker för ungdomar.

Det borde finnas fler lättlästa hästböcker och naturböcker, om ekorrar och sånt.
<!--[if !vml]--><!--[endif]-->



Av Lisa Lillieroth, Ankita Martinsson, Marcus Blicker, Jennifer Nilsson, Robin Tengros
Gymnasiesärskolans individuella program, Marks gymnasieskola
 

 








1 kommentar:

inger granberg sa...

Tack för attni delade med er av era synpunkter. Detvarnyttigt att läsa om vilka böcker ni villha.