tisdag 16 april 2013

Lättläst behöver inte vara en berättelse.


Idag fortsätter TEMA Lättläst med ett inlägg skrivet av Mårten Melin. Mårten är författare och skriver bland annat lättläst. Till exempel dikter! 

"Några kanske tycker det är lite ironiskt att det är ett lättlästförlag som ger ut mina diktböcker. Dikter som är så svårt!
Du är ett moln är illustrerad av Helena Bergendahl

Men det behöver det ju inte alls vara! 
Och det låter som en sådan där sak som är bra att säga, men hör här: Ofta när jag besökt skolklasser och skrivit poesi med eleverna så är det killen eller tjejen med armarna i kors längst bak i klassrummet som briljerar.
Och en lärare efteråt som säger: "Tänk att just hen läste upp, och så bra, hen som aldrig .."

Poesi kan vara ett alternativ, för i poesin får det ju se ut hur som helst!
Och att skriva lättläst påminner ofta om att skriva poesi (och tvärtom ju), man väger orden, man har begränsat med utrymme ... Det sköna med en dikt är dock att man inte är hindrad av att det ska vara berättelse. En dikt kan vara en tanke, en känsla, en fundering. Eller kanske en liten del av en berättelse där man får gissa vad som hänt innan och gissa vad som händer sedan.

En dikt är något att känna igen sig i.
Poesi är gärna lättläst och poesi passar så bra för barn och unga att skriva själva.
Ingen planering behövs, ingen mindmapping, en dikt kan man skriva på ett par minuter bara! Och den kan ändå säga så mycket, kanske lika mycket som en hel berättelse, kanske ännu mer.
”En bild säger mer än tusen ord, men en dikt kan säga mer än tusen bilder” händer det att jag säger.
Och då känner jag mig väldigt smart."


TEMA lättläst fortsätter i morgon. Då går vi till biblioteket!

Inga kommentarer: