fredag 27 augusti 2010

Morgonsidorna eller Pendlingssidorna

Jag läser just nu om en bok som heter Konsten att vara kreativ. Författaren till boken heter Julia Cameron.
Boken är uppbyggd som en tolvveckors kurs och det är kanske meningen att man ska använda sig av den just så. Jag är lite allergisk mot sådana koncept. Men det här är ändå en bok som berört mig såpass att jag läser om den. Det finns ett tips i den som heter morgonsidorna som jag tänker prova under en tid.


Principen för morgonsidorna är att man tar fram papper och penna, ett speciellt block för ändamålet rekommenderas och skriver precis vad som faller in. Går det trögt att skriva så skriver man ändå, till exempel det kliar i tån om det nu är det enda man kan tänka på. Man fortsätter så tills tre sidor är fullskrivna. Då lägger man undan blocket utan att läsa igenom sidorna.
Cameron tänker sig morgonsidorna som ett redskap för att dra sig inåt till den verkliga kärnan av sina värderingar synsätt och prioriteringar.
Jag tänker att morgonsidorna kan vara ett sätt att komma till tals med sin inre kritiker och hitta tillbaka till det där som en gång gjorde att jag började skriva.
Cameron skriver att morgonsidorna tar en halvtimme, hon jämställer det med ett meditationspass.
Nu ska jag börja prova. Men jag är svårt morgonsur. När jag åker till mitt förvärvsarbete tar resan en timme med kollektiva medel. Jag jobbar skift, mornar, helger och kvällar. Så jag kan inte alltid kalla det jag skriver då för morgonsidor.
För mig blir det pendlingssidor som jag kommer att ta en halvtimme av resan att skriva.

Tipset kommer från boken, Konsten att vara kreativ skriven av Julia Cameron utgiven av Damm förlag år 2006.

Inger Granberg

2 kommentarer:

Lena sa...

Låter konstigt men kan kanske funka. Undrar om det man skriver helt enkelt avspeglar ens humör för tillfället eller om det flyter iväg nån helt annanstans. Du kan väl återkomma och berätta när du prövat?

Inger Granberg sa...

Hej Lena!
Jag skriver en kommentar här när jag provat, det kan dröja en liten tid. Jag ska välja ett anteckningsblock som känns tillräckligt diskret, nu när jag åker så mycket spårvagn och ska skriva där.