torsdag 1 september 2011

Från grottmålningar till twitterromaner

Sokrates tyckte visst att skrivandet var överskattat. "Om vi skriver ner saker så kommer människor att glömma allt", lär han ha sagt. Hur vet vi att han sa det? Jo, Platon skrev ner det.

Det var en av de anekdoter som Aidan Chambers kryddade sin föreläsning med när han och Katarina Kuick höll seminarium i Göteborg härom veckan.

Sokrates. Bild från wikipedia.  http://de.wikipedia.org/wiki/Sokrates
Den 19 augusti var det fullsatt hus på Burgårdens konferenscenter när Aidan Chambers och Katarina Kuick föreläste om berättelser, böcker och vikten av att tala om det man läser. Skolbibliotek Väst arrangerade. Tack för det!

Kärnan i seminariet handlade om boksamtal i skolan, om varför och hur. Men det blev också en lärd och underhållande exposé genom litteraturens historia, från forntidens grottmålningar till japanska twitterromaner, om hur vi tar till berättelserna och varför de betyder så mycket.

Jag ska inte ge mig in på att sammanfatta det fyra timmar långa seminariet. Men en viktig sak som Aidan Chambers återkom till, gång på gång, var detta: läsning är en politisk fråga.

Den som inte läser och skriver bra i dagens samhälle riskerar att bli förtryckt. Och i ett samhälle som säger sig vilja vara jämlikt MÅSTE vi göra allt för att alla ska bli verkliga läsare. Och med det menas förstås inte bara att avkoda orden, utan att tolka, dra slutsatser, jämföra och tänka runt det vi läser. Då är boksamtal bra. Aidan Chambers har en metod för det.

Det är alltid roligast när man själv får prova på, och det fick vi. Katarina Kuick lotsade den fullsatta salen genom ett boksamtal kring Anna-Clara Tidholms bilderbok "Hanna Huset Hunden". Öppna frågor på vad vi gillade, inte gillade, blev konfunderade över och vilka mönster vi såg. Efter bara ett par minuter hade vi alla upptäckt saker i berättelsens text och bilder som vi inte sett vid första läsningen. Plötsligt började vi tolka, jämföra och fundera. Och skratta.


Den som vill fördjupa sig mer i boksamtalets konst kan t.ex. se till att få tag i ett ex av nyutgivna dubbelvolymen "Böcker inom och omkring oss" (X Publishing).


Sydsvenskan intervjuade förresten Aidan Chambers en vecka efter Göteborgsseminariet. HÄR kan du läsa den intervjun.

Aidan Chambers tyckte att man som förälder bör fråga sitt barns lärare hur ofta och när under skoldagen de läser högt för eleverna, vilken tid på dagen och hur länge eleverna får läsa själva. Han menade också att man ska fråga vilken den senaste boken var som de läste högt och varför de valt just den.

"And if they don´t read to the children - take your child to a different school!"

Kerstin Lundberg Hahn

Inga kommentarer: