onsdag 23 februari 2011

ÄPPELFILM - Nyhet på Leva&Fungera, Svenska Mässan den 5-7 april

Äppelfilm är kortfilm som följer reglerna för hur man skriver lättlästa (LL) böcker; lätt handling, rak kronologi och ett fåtal karaktärer. Efter ett inspirationsbesök av manusförfattare Oskar Söderlund bestämde sig en estetklass vid Lerums Gymnasium för att spela in äppelfilmer. De började med att intervjua sina skolkamrater på gymnasiesärskolan. De ville ha filmer som var roliga och lätta men inte barnsliga.


Nu är filmerna färdiginspelade. Roger och ensamheten handlar om en mycket ensam kille i övre tonåren. En dag bestämmer han sig för att baka. Han går till affären och köper mjöl, ägg och socker. I affärens fiskavdelning hittar han en ovanlig vän. Det är inte lätt att behålla sina vänner. I den andra kortfilmen som heter Morgonjakten går också huvudpersonen till affären. Han råkar ut för flera osannolika händelser på vägen.

Ett utomstående produktionsbolag har skött inspelningen. Esteteleverna har skrivit manus, musik och agerar i båda filmerna. Under Göteborgs Filmfestival visade de sina filmer för ungdomar på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Filmerna kommer att börja säljas på mässan Leva&Fungera 5-7 april. Förhoppningsvis hamnar de på landets alla äppelhyllor.

Britt Nedestam

2 kommentarer:

Arro sa...

Vilken bra idé med äppelfilmer. Roliga filmer som görs på allvar, kan väl inte bli bättre, jag skulle gärna se dem. Hoppas de hamnar på en äppelhylla nära mig...

Anonym sa...

Det här tror jag är en bristvara! Jag känner en kille med Downs syndrom som är 18 år och fortfarande gillar Emil i Lönneberga mest av allt. Frågan är varför? Min teori är att det helt enkelt inte finns filmer som skildrar tonåringar, och som är tillräckligt enkelt uppbyggda. Äppelfilmer låter bra!
/Maud