söndag 20 juni 2010

Barnboksdrömmen!

Hej!
Jag är ny här! I barnboksnätet och i branschen. Under många år har jag liksom hundratals andra drömt om att få illustrera en barnbok, för det är ju faktiskt ett drömjobb.
Jag har suttit hemma vid mitt skrivbord och ritat och fantiserat om att den där förläggaren ska ringa och säga,
-Hej Caroline, vi såg dina bilder dom är fantastiska! Vill du illustrera en barnbok?
-Ja, det vill jag gärna! skulle jag säga då.

I vanliga fall illustrerar jag i tidningar och gör bilder till trycksaker. Det är roliga snabba jobb och man får betalt.

Så en tidig vårvinter dag kom det där samtalet på riktigt!
Det ringde en förläggare och sa just de orden som jag drömt om och jag svarade med just de orden som jag tänkt.
Jag läste manus blev förälskad, skickade in kontraktet till juristen på Svenska tecknare som reagerade på royaltysatsens storlek. Den var låg. Resten var schysst, sa de. Jag tackade ja och började skissa.                                                    Hur ser Tessla ut?Jag har tecknar mycket denna vår och det har varit jätteroligt och vi har samarbetat författare, förläggare och jag. Samarbetet har gjort boken riktigt bra och vi är alla nöjda. Det har varit mycket jobb och många diskussioner men jag kommer att göra det igen.


 Hur ska öppningsbilden se ut?


 Vart står Tessla när mamma inte vill gå och lägga sig och hur ser mamma ut?


Men hur förhåller man sig till en bransch där alla förväntas jobba gratis eller för väldigt låg ersättning, hur försörjer man sig under tiden?
Hur gör ni andra? Det hade varit väldigt spännande att få höra.

Tack för idag!
Caroline Röstlund

6 kommentarer:

sara g sa...

Fina figurer!
Blev Tessla att se ut som figuren längst ner till höger eller?

Lena sa...

Härliga bilder!
Om det där med ersättning, ja, håhåjaja, det gäller att a) ha annat jobb bredvid b) ha en sambo med stadig inkomst eller c) trassla sig fram med olika uppdrag, stipendier och en bra receptbok med potatis&purjolökssoppa och andra billiga rätter...
Du kommer alla gånger att få fler - och bättre betalda - uppdrag. Som författare blir man sugen på att hitta på texter när man ser dina bilder.

Katja sa...

Ha, ha, jag äter också potatis o puriolökssoppa, har frysen full! Men det är ju som Caroline skriver, allt är bra med att göra böcker, utom arvodet (och refuseringar!) Så man kan ju inte låta bli ...

pernillas ateljé sa...

Ja, hur gör man ? Jag har också drömmar om att någon gång få mina illustrationer publicerade. Men jag har än så länge inte skickat in några. Jag är fortfarande i portofoliostadiet och skulle behöva så många tips det bara går för att komma vidare. Lycka till, dina illustrationer är fina !

Caroline sa...

Till Sara, Tessla blev en variant på förstafiguren till vänster i översta raden och figuren till vänster på undre raden, hon ska vara ungefär 3 år, så då fick hon bli lite kortare.

Vet ni att man man i forskar kretsar har löst finansieringen genom att projektledaren söker pengar för alla kostnader ink. personal för hela projektet. Kanske en bra modell...

Tack för all uppmuntran det känns kul.
C.

BBN sa...

Som sagt Caroline, jättefint omslag, ser ut som en fin bok.
Vi får väl ta upp det där kära ämnet med arvode på ett möte vid tillfälle.
Pernilla: om du finns i göteborgstrakten kanske en kurs (skrivarakademin) i att skriva för barn med bbn:s Kerstin Lundberg -Hahn + Maud Mangold kan vara något, kolla under aktuelltfliken här på bloggen. Folkuniversitetet kommer förmodligen också ha en illustrationskurs med barnboksinriktning där jag är med på ett hörn.
/Pia Johansson