onsdag 2 juni 2010

Arbetsplats

Var är en bra plats att sitta och skriva på? Hittills har jag mest suttit hemma och skrivit mina böcker. Ibland har jag suttit på bibliotek, något kafé eller på landet. Men alltså för det mesta vid skrivbordet i mitt arbetsrum.


Men nu känns det som att mitt arbetsrum mer har förvandlats till ett kontor, där jag sköter administration. Så just nu känns det som att jag skulle ha svårt för att skriva några böcker där inne. Kanske är det för att miljön inne i arbetsrummet inte känns så kreativ längre. Eller för att jag behöver miljöombyte.

Ett kafé skulle kännas roligare … Och godare, om de har gott kaffe! Kanske är det också för att jag behöver koncentrera mig på själva skrivandet. Just nu är det så mycket annat här hemma som ”ska” göras, och då är det lätt att tappa fokus. På ett kafé är det bara jag och mitt skrivande. Frågan är bara vart jag ska gå. Jag har som sagt provat lite olika ställen förut. En sak man måste tänka på är att det ska vara praktiskt... Jag satt på ett bibliotek under ett tag. Men när jag väl plockat fram och startat datorn, alla anteckningar och kladdblock låg uppslagna, drickan och godiset var uppdukat … Ja, då var det dags att gå på toaletten, som ligger två trappor ner. Det går ju självklart inte att lämna allting och rusa ner de två trapporna. Utan det var bara att packa ihop allting och ta med sig. Sen fick jag börja om från början igen när jag kom tillbaka, starta upp datorn, och lägga upp blocken på rätt sida, hitta var jag var någonstans och sen försöka fokusera igen. Och jag vågade definitivt inte ta en klunk på den där drickan resten av den dagen, så där satt jag, törstig och trött i huvudet. Nä, jag måste hitta det perfekta stället att skriva på … Och det måste vara ett ställe där man inte känner sig dum när man suttit där ett tag, eller känner personalens himlande ögon i nacken för att man sitter där för länge … Och så får de inte spela för hög musik … Nära till toan ska det vara … Ja, det är inte lätt att vara författare …! Någon som har bra tips på skrivställen i Göteborgstrakten?

//Lena Lilleste

4 kommentarer:

Pia Johansson sa...

För den göteborgsbaserade författare eller tecknare som är trött på att jobba hemma är ett tips att vi har en plats ledig i vår lokal i höst, se:
http://www.formtratt.blogspot.com/
(och där är nära till toaletten).

Mikael sa...

Att sitta på toaletten och skriva skulle ju lösa en del praktiska problem och på ett sätt vara väldigt tidseffektivt men vissa nackdelar med den lösningen är uppenbara. Själv har jag svårt att slita mig från översta våningen i huset där utsikten är trevlig när man vill lyfta blicken.
Att sitta på kafé och skriva är nog en lust som många skribenter har. Jag gissar att det är Hemingways och andra Parisbaserade författares fel.

Anonym sa...

Jag känner igen det där med att arbetsplatsen lätt får en kontorskänsla. Det brukar jag lösa genom att göra undan alla administrativa grejer och städa skrivbordet. Viktigt att inte ha kom-ihåg-lappar och andra papper inom synhåll, för då hakar tanken i och man blir avbruten i flödet.
Att skriva på kafé är inget för mig, men däremot på tåg! För några veckor sedan hade jag bokat tyst kupé tur och retur Sundsvall. Femton fina arbetstimmar! Rekommenderas.
//Maud

Aminoff sa...

Ja, vilket dilemma det är. Jag har fortfarande inte lyckats skriva skönlitteratur i mitt arbetsrum. Här är det korrespondens, administration, Facebook och annat som distraherar. Jag brukar åka iväg för att skriva; till Nösund, Skåne eller Italien. En fundering som jag har är att liksom Roald Dahl bygga en skrivstuga på tomten och ha en särskild dator - utan uppkoppling! - och bara bokhyllor med mina favoritböcker. Tror att jag måste skapa ett skrivarrum på så nära håll. Får fortsätta fundera på detta... Kul att dryfta ämnet med andra!