onsdag 22 februari 2012

Snöbollspris

I år delas det nyinstiftade priset Snöbollen - Årets svenska bilderbok ut för första gången. Så spännande det ska bli! Den 1 mars kommer det att meddelas vem eller vilka som har skapar 2011 års bästa bilderbok. Det är Umeåbaserade Krumelur - föreningen för unga ord i norr som ser till att den unika konstform som bilderboken är ska lyftas fram och stå i fokus. De säger bl.a. att målet med detta bilderbokspris är att "lyfta bilderbokens status så att dess unika möjligheter blir synliggjorda". Och priset ska delas ut till "upphovspersonerna till den bok vars konstnärliga uttryck på ett föredömligt sätt tar tillvara den unika bilderbokens möjligheter".
Caroline Röstlund bloggade ett inlägg om detta redan i augusti i år, och nu närmar sig prisutdelningen.

Jag träffade Wiveca 'Vicky' Uhlander i Umeå, ordförande i juryn, och passade på att ställa några frågor.
Vicky Uhlander och en kråka. Vad kråkan heter och var den bor? Mer om det senare i veckan.


Vad hoppas ni uppnå med Snöbollen?
Vi vill framför allt höja bilderbokens status genom att sätta fokus på den konstnärliga helheten - text och bild i samverkan, men också inspirera till att våga tänja på säväl text- som konstnärliga gränser vad gåller bild men kanske även form. Bilderboken är ett underskattat medium - det unika med två konstformer och att den vänder sig till både vuxna och barn gör den unik.

Tänja på gränserna?
Jag tror att vi ofta underskattar barns förmåga att läsa av och förstå berättelser, i både ord och bild. Att tänja på gränserna kan förstås betyda att berätta om svåra ämnen, men det måste inte vara så. Jag hoppas att priste ska inspirera till att man undersöker möjligheterna för hur man kan berätta en historia eller närma sig ett ämne.

Du säger "inspirera". Är det fler än bilderboksskaparna som behöver inspireras?
Förlagen förstås. De experimenterande böckerna måste ju komma ut också.

Ja, hur ser du på det?
Det är förlagen själva som fårr nominera de bilderböcker de tror på, och vi hoppas som sagt att priset ska uppmuntra också förlagen.

Kritikerna då? Hur tycker du att det står till med barnbokskritiken i allmänhet och bilderbokskritiken i synnerhet?
Jag tycker att Maria Laukka formulerade det väldigt väl i sin föreläsning i Stockholm på Konstfack 2011. (Se Maria Aminoffs inlägg - min anm). Hennes utgångspunkt var ju Finland, men detsamma gäller här. Man skriver inte bilderbokskritik och tar inte seriöst på bilderboksskapandet, utan det blir oftast ett recensernde av handling och bild, men utan analys. Om dagstidningarna lade mer vikt vid betydelsen av de böcker som våra barn och även vuxna kommer i kontakt med tidigt så skulle det betydligt höja statusen bara det.

Kritiken borde kunna bli bättre, menar du?
Absolut. Konstruktiv och bra kritik är till gagn för branschen tror jag. Att skapa en bra bilderbok kräver ett gediget arbete och både våra textförfattare och illustratörer - de flesta med lång konstnärlig utbildning i ryggen - förtjänar bättre.

Det ska bli spännande att höra vilken bok som vunnit juryns gunst. Hur har ni gått tillväga med juryarbetet?
Vi kontaktade alla förlag som givit ut bilderböcker på svenska eller något av de nationella minoritetsspråken 2011 och bad dem nominera böcker. Utifrån ett hundratal insända bidrag vaskade vi först fram ett drygt tiotal titlar som vi sedan gick igenom noggrannt. I juryn finns både textförfattare, illustratörer/konstnärer, litteratur- & bildvetare och forskare så vi har kunnat ta ett bra helhetsgrepp.

Hur känns det inför tillkännagivandet den 1 mars?
Pirrigt och roligt.

Och när delas priset ut?
I samband med Littfest i Umeå, den 15 - 17 mars.

Här finns en länk till Snöbollen - Årets svenska bilderbok för den som vill kolla mer. Själv tänker jag att frågan om barnbokskritik är värd att fundera på mer. Vad tycker och tror ni som läser detta om barnbokskritiken. När och var är den som bäst? Vad önskar du dig?

Kerstin Lundberg Hahn, på besök i Umeå

4 kommentarer:

Boktjuven sa...

Bra initiativ. Det händer saker i Umeå.

Caroline sa...

Det här är så spännande! Bra att samarbetet bakom barnboken får ett eget pris. Själv tycker jag att bilderboken har den största potentialen av alla konstformer och den intressantaste publiken (barn och vuxen tillsammans). Tänk att få tänja gränser och bli prisad för det! Hur spännande som helst! Är det inte lite som att ha hittat den hemliga dörren till Narnia? Vilka möjligheter!

Anonym sa...

Ja, instämmer helt med Caroline!
/Pia

Anonym sa...

Jag hittade en så fin ny bilderbok på biblioteket häromdan - Resan till Vintergatan av Josefin Roos. Bilderna är helt fantastiska och texten är poetisk och går helt i linje med de konstnärliga bilderna. Hoppas denna bok har en chans i denna tävling! Både jag och mina barn gillar böcker med plats för eftertanke och reklektion. /Anne-Sofie