tisdag 7 februari 2012

Eddie och Mimmi.

Mera Tema; Gamla Boktips. 
Och som sagt, fyll gärna på i kommentarerna!
Så här skriver Lotta Olsson i lördagen DN, apropå att böcker försvinner så fort ur bokhandeln och sen är svåra att hitta.
Fast de fortfarande är bra;
En väldigt enkel åtgärd som alla bokförlag borde kunna införa bums är en tipslista på hemsidan, där man kan skriva vilka böcker man vill ska komma ut i nya upplagor, Så kan bokförlagen få lite idéer om vad som efterfrågas. 
Så rätt, så rätt.
Men som läsare kan man ju också gå till biblan, där finns faktiskt det mesta kvar:)

Nu tänker jag på biblan igen.
På att jag vill se biblioteket som allas gemensamma bokhylla, som rymmer hur mycket som helst. Böckerna där är våra tillsammans och vi får läsa precis hur många vi vill.
När jag var nyvuxen trodde jag att jag inte fick vara på barnavdelningen. Jag liksom smög in, för att ingen skulle se mig och låtsades att jag tittade för någon annans skull. Sen fick jag barn och då gick det över, som tur är. Numera vet jag att jag får läsa vad jag vill.
Fast barnböckerna blir bättre när man har en unge att läsa dem för.

Som i somras.
Då var jag en vecka på landet med mina kusinbarn. den äldsta grabben skulle snart börja förskoleklassen och jag tänkte att då läser jag Viveca Lärns Monstret i skåpet för honom. För att jag tycker om den och minns den som rolig.
Jag var lite nervös, för det är trots allt en ganska gammal bok. Lekis som det beskrivs av Mimmi är inte samma sak som förskoleklassen Andreas skulle börja i, inte alls.
Men det gick bra.
Över förväntan bra. Berättelsen höll, det var lika roligt som jag mindes. Och Mimmis erfarenheter och tankar verkade stämma för Andreas, att han kände igen sig i att vara sådär lagom stor som Mimmi är. Numera sägs ju pojkar inte kunna identifiera sig med flickor i böcker.
Om det stämmer beror det på att vi lär dem att det är så!
Och Andreas verkade inte ha en aning...
Han kan känna igen sig i Zackarina också, ni vet Sandvargens kompis.
Kanske är han bara ovanligt begåvad?
Hur som helst;
Dagens tips, Viveca Lärns böcker om Mimmi och Eddie.
Monstret i skåpet
En ettas dagbok
Roberta Karlsson och Kungen
Vi smyger på Enok
Vingmuttern, min allra bästa vän
Mimmi och Kalla handen
Miljonären Mårtensson
Eddie och Maxon Jaxon
En barkbåt till Eddie
Eddie och Johanna
Eddies hus
Böckerna finns på biblioteket!
Jessika Berglund

7 kommentarer:

Pia Johansson sa...

Gillar också "Monstret i skåpet". Läste den för ett par år sedan och tycker den håller utmärkt. Ett annat tips är ju också att titta efter äldre böcker på begagnade-böcker bokhandlar. Det finns åtminstone en i Gbg för bara barn- och ungdomsböcker.
Jag skulle vilja ha Ulf Löfgrens "Det underbara träder" i nytryck, kolla Ulfs fina illustrationer här: http://www.ulflofgren.nu/

Malin sa...

Jag tror du har helt rätt i att det är omgivningen som lär pojkar att inte kunna identifiera sig med flickhuvudpersoner. En intressant aspekt är att man brukar säga att Pippi Långstrump är ett undantag som bekräftar regeln, och att pojkar "vill" identifiera sig med Pippi tolkas då bero på hennes ubermenschen-tendenser och galna upptåg, men sätter man det i samband med att Astrids pojkkaraktärer ofta är rädda och utsatta som Mio och Skorpan blir det ju lite underlig slutsatts. Kanske ser man det man vill se. Och skapar det man tror sig sett.

Carina sa...

I vår familj har vi alla - mammor som pappor, söner liksom döttrar - älskat böckerna om Mimmi och också berättelserna om Eddie. De är så rasande bra! Roliga och allvarliga på en och samma gång.

Jag tror precis som ni att det är omgivningen och dess förväntan som styr vad som är okej att läsa och vilka huvudpersoner man "ska" identifiera sig med eller inte. När min äldste son, Axel, gick i lågstadiet fick han och en av hans kompisar massor av boktips av kompisens storasyster. Alla böcker var superbra och spännande, tyckte Axel. Och alla hade de faktiskt händelsevis en flicka som huvudperson ...

Jessika sa...

Tack för länken Pia!
Jag blir helt nostalgiskt. De där historieböckerna till exempel, de hade jag i skolan.
Sonen hade en låtsaskompis byggd på Ludde-figuren, Udde hette han. Bodde bakom köksdörren... Han flyttade sedan till Uddevalla, där han mig veterligen fortfarande lever i högsta välmåga:)

Anonym sa...

Udde i Uddevalla : )
/pia

Boktjuven sa...

De flesta gamla böcker finns också att köpa via antikvariat, tex bokborsen.se på nätet.

Kerstin LH sa...

Träffade en skolbibliotekarie härom dagen, som faktiskt ringer till förlagen ibland och ber om nytryck om även om fler titlar i bra eller poppis serier. Samma person letar gamla godingar på antikvariat och loppisar för att fylla på i skolbibblahyllorna.