söndag 12 juni 2011

Vill du boka en författare/ illustratör till dina elever?

De senaste två veckorna har vi skrivit om skolbesök på BBNbloggen.
Skolbesök, förskolebesök, praobesök, besök på biblan mm, det är sådant vi sysslar med när vi inte skriver eller gör bilder.
Nu börjar sommarlovet och hösten kan kännas avlägsen, men kanske är det bra att planera? För säkerhets skull kommer vi att återkomma med såväl skolbesöksteman som information om bokning i höst:)
Hur gör man då när man bokar ett besök?



Under fliken "medlemmar" finns namn och eventuella länkar till de flesta av BBNs medlemmar. Där kan man se vad som erbjuds - bland annat. Vill man sedan boka görs det smidigast via Författarförmedlingen.
Förmedlingen hjälper också till med frågor om pris, fakturering osv. Är man osäker på vem man vill boka kan man få tips och förslag utifrån de behov man har. Förmedlarna har stor kunskap om alla i Sverige verksamma författare.
Författarförmedlingen tar inte betalt för sina tjänster utan jobbar på uppdrag från staten och självklart förmedlas kontakt till ALLA författare i Sverige, inte bara oss:)
Tecknare kan man komma i kontakt med via Illustratörscentrum. Alla medlemmar där har egna presentationssidor med bilder och länkar, men långt ifrån alla gör skolbesök. Precis som de andra centrumbildningarna har Illustratörscentrum nu en satsning på Skapande skola.
Innom Göteborgs stad finns något som heter Kulturterminen. Där finner man, utöver författare och bildmänniskor också arkitekter, musiker mm som erbjuder serier för barn och ungdomar. En serie omfattar vanligtvis fem träffar.
Ni känner säkert till att man kan söka pengar från Skapande skola? Dessa pengar kan utmärkt användas för att finansiera besök av författare eller illustratörer. Flera av oss har satt ihop särskilda program tänka just till detta, men här kan man tänka lite själv och önska. Besöket måste inte handla om litteratur eller bild, utan kan naturligtvis kopplas till vilket ämne som helst beroende på vad böckerna handlar om. Historia, naturkunskap, geografi, samhällskunskap - vad som helst. Såväl skönlitterära böcker som fakta kan användas på många sätt... Tänk på att den som skrivit eller illustrerat en bok har varit tvungen att sätta sig in i det boken handlar om!
En annan finansieringsmöjlighet som tyvärr inte alla känner till är det arrangörsstöd som Västra Götalans regionen delar ut som stöd till kulturaktiviteter för barn och unga. Här kan man söka pengar upp till motsvarande halva arvodet, hela resa och hela övernattningen för den man bokat! Det behöver alltså inte alls bli så dyrt! Passa på att boka besök för flera klasser samma dag, det blir betydligt billigare per grupp.
Författarcentrum och BarnBoksNätet arrangerar tillsammans med Kultur i Väst, Stadsbiblioteket och Skolbibliotekscentralen en Författardag varje höst. Där presenterar ett antal aktuella författare och illustratörer sig själva och sitt arbete, bland annat med barngrupper. Årets Författardag kommer att gå av stapeln 18 november. Mer information om den kommer i höst.
Ja.
Den här informationen kan man såklart använda även åt andra hållet.
Om man själv är författare/ illustratör och vill se vad man har för möjligheter att komma ut på skolor och vart man kan vända sig, till exempel. En bra idé i så fall är att börja med att kolla runt vad kollegorna erbjuder för något - kanske kommer man på jättebra saker? Eller roliga samarbeten? Eller så?
Jessika Berglund

1 kommentar:

Pia Johansson sa...

Jättebra sammanfattat, det finns en och annan illustratör representerad via författarförmedlingen också, och vissa är ju också både författare och illustratörer paralellt.
Och visst är sammarbete roligt, även för skola/förskola tror jag att det är kul om det kommer två personer som har lite olika infallsvinklar och arbetsmetoder.