onsdag 8 juni 2011

Kulturterminen - på en förskola någonstans i Göteborg

– Rita, måla, klippa, klistra, kladda, kludda och kreera!
En Göteborgsförort en tisdagsförmiddag:
himlen hänger regntung och snön längst gatorna har mist sin vithet. Det är mars.

Inne på en förskola håller några barn just på att botanisera bland material i en fyndlåda. En bit filttyg, ett fint mönster på en liten omslagspappersbit, några glittrande paljetter...
Ett gäng 5-6 åringar gör ”kompisdockor”. Ett av tillfällena på en serie om 5 när Annie Huldén, Pia Johansson och på senare tid ibland också Ingela Jonasson är ute och skapar med förskolebarn. ”Kompis–berätta i bild” heter den här serien och just denna gång görs det Kompisdockor.
Vi ritar cirklar med en tjock tuschpenna med en vanlig tejprulle som mall.
Alla utgår från en lika, rund form som blir huvudet. Sedan skapar vi olika kompisfigurer, så olika som möjligt. Ett enkelt upplägg. Enkelt, men med roliga resultat av glada barn. Figurerna lamineras och sedan klistrar vi dit en pinne att hålla i. Sedan är det bara för kompisdockorna att börja leka. Kanske behöver dom en lekplats att vara på också, eller en teater, som den här!
Då gör vi det vid nästa tillfället som vi träffar barnen.
”Kompisdockor” i olika stadier från skapande verksamhet här och var: förskolor, bibliotek och på den fina lekterapin på Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.
Någon klok människa har sagt ”Jag känner inga barn, bara människor i olika åldrar.”
När man som vi jobbar med bild och form och innehåll i böcker för de här människorna som är barn är det så klart stimulerande att också få träffa och jobba med barn. Barn runt om i Göteborg som heter Jasmin och Ellen och Jon och Koteiba och Ida och Joe. Barn som alla är olika.
I Göteborg finns Kulturterminen. Det är en satsning genom vilken barn och unga på förskolor och skolor får möjlighet att jobba med bild, dans, film och annat ihop med kulturarbetare av olika slag. Och genom vilken vi får möjlighet att träffa en massa olika ungar både här och där!

/Pia Johansson

Efteråt. Ungarna är klara, bara städningen är kvar. Här från en skapande verksta´på Kortedala bibliotek (foto: Annie Huldén).

4 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Även jag som något äldre blir sugen på att göra kompisdockor! Trevligt!

Pia Johansson sa...

:)

Pia Johansson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Pia Johansson sa...

Den 4 feb. kan man komma och göra KOMPISDOCKOR med mig och Annie Huldén på Göteborgs Konsthall:

http://www.konsthallen.goteborg.se/prod/kultur/konsthallen/dalis2.nsf/535e371e7fd657aec1256a5c0045675f/de8e59749f48a533c1257887002be43b!OpenDocument