måndag 10 februari 2014

Intervju med Patrik Stigsson



Patrik Stigsson rör sig gärna i fantasins riken, men vill samtidigt gärna tänja på fantasygenrens gränser. Här berättar han bland annat om hur grybbingarna kom till, ett litet sagoväsen som vi får möta i hans kommande bok.

Hej Patrik!
Berätta lite om din kommande bok?
Idén till kom till mig när jag efter att ha publicerat min debutbok Cirkoli försökte få fason på ett tidigare manus jag hade liggande, som bär arbetsnamnet ”Förklararen”. I det finns en liten bifigur - Davvad. Han är en grybbing, alltså ett sagoväsen, typ vätte eller tomte. 

När jag började utveckla den karaktären kom det bara mer och mer stoff.  Så jag släppte Förklararen och började skriva om Davvad, hans flöjtspelande kompis Polp och världen de bor i.
Strax visade det sig att Davvad och Polp var tvungna att ge sig av från Grybbingdalen, för att rädda Prinsessan Ja! 

Det visade sig också att det finns tre sorters grybbingar: knös- mån- och frukt-.  Davvad och Polp tillhör den sistnämnda kategorin. De bor i frukttorn där deras mat växer på väggarna. Utöver att mumsa frukt och bär gillar de att spela spång, tupplura och promenixa.

Grybbingarna var så pockande och det kändes så kul att berätta om dem att jag bestämde mig för att ta ett års tjänstledigt från mitt jobb som socialarbetare i Biskopsgården, Göteborg. Jag är nu klar med första delen i serien och skriver på del två. Det är inte tänkt att bli en sedvanlig fantasytrilogi, utan en serie böcker. Tillbaka till socialarbetar-jobbet skall jag 1 juni. 


Fanns det någon viktig inspirationskälla under processen?
Den största inspirationskällan är Tove Janssons Mumintrollböcker. Tätt följd av Marten Toonders Tom Puss, som är härligt originell fantasy.

Tom Puss, en av Patriks källor till inspiration.


Även Richard Adams Den Långa Flykten och Carols Alice i Underlandet ligger som ett bakgrundsbrus.
En annan källa till inspiration är Kahlil Gibrans Profeten. Jag vill gärna, om jag kan, förmedla något av den odogmatiska livsvisdom som finns i den boken.

Hur tänkte du kring illustrationerna i boken? Hur kom du i kontakt med illustratören?
Jag vill ha illustrationer som är originella och på ett överraskade sätt kan dyka upp lite varstans i boken. Jag gick ut med en fråga i Facebookgruppen Barnboksförfattare och Barnboksillustratörer, och fick flera svar. Carl-Marcus Ramstedt kom upp med en nära nog klockren Davvad, så uppdraget gick till honom.  



Utöver illustrationerna planerar jag en (förhoppningsvis interaktiv) hemsida kopplad till bokserien. Där skall läsaren få veta mer om Grybbingarna och deras värld. Man skall kunna kika in frukttornen, lyssna på Polps olika flöjter, spela spel, ställa frågor till grybbingarna (och få svar via e-post) med mera. Dessa planer är ännu i ett mycket tidigt skede.

Därutöver skulle jag vilja arbeta okonventionellt med såväl med ljudboks- som e-boksformaten. Låta ljudboken bli en dramatiserad version av boken, med mycket musik, och i e-boken länka till olika ljudillustrationer och kanske till filmsnuttar på youtube. Jag planerar också en monter till årets bokmässa, som skall vara full med frukt och nötter (och böcker).

Kan du berätta om din tidigare produktion?
Jag har bara publicerat en bok tidigare, fantasyromanen Cirkoli, som jag gav ut på eget förlag. Den är ett försök att tänja en smula på fantasygenrens stereotyper, och att utforska var gränserna går mellan dröm, fantasi och det vi kallar för verklighet.

Jag har fått mycket positiv respons från läsare och även recensenter. GP kallade den ”ett gripande läsäventyr”, vilket förstås gladde mig. Men allra gladast blev jag när 12-årige Viggo på sin bokblogg skrev att Cirkoli var den bästa bok han läst. För ett tag sedan läste jag in Cirkoli till ljudbok, och inom kort kommer den som e-bok också. 

Patrik bloggar också på Universum Noll och medverkar i radioprogrammet Kalejdoskop.


2 kommentarer:

Unknown sa...

Blir glad och inspirerad när jag läser om din fantastiska fantasivärld Patrik. Jag känner igen mig i mycket, längtan efter sagoväsen och behovet av att göra fantasy med mervärde (diggar också Profeten - har CD:n med Peter Haber).

Anonym sa...

Kul att höra, Jonna. Inspirationen ökar när den delas. / Patrik