lördag 19 mars 2011

Pingviner, men ingen ostkaka

Vi var några barnboksmakare som samlades och gick på barnteater härom dagen. Pingviner kan inte baka ostkaka på Folkteatern. Pjäsen har fått bra kritik och visst var den rolig, men vad var egentligen poängen?

En riktig teateruppsättning med scenografi och fina dräkter. Fyra skådespelare som tar barnen på allvar. Jag hade höga förväntningar och såg fram emot att se pjäsen tillsammans med barnen, fyra till sex år ungefär. Ett kort synopsis kan skrivas så här:

Två pingviner hittar en ostkaka. De vet att det är fel att äta upp den, men kan inte stå emot och snart är kakan slut. Pingvinerna rättfärdigar sig med att de kan baka en ny, men kommer sedan på att pingviner kan inte baka ostkaka. Mullvaden kommer och letar efter sin ostkaka som ska vara till hans födelsedag. En höna kommer och ska hjälpa till, men hon kan inte heller baka. Till slut får mullvaden nöja sig med att de sjunger och hurrar för honom.

Det är alltid bra att skriva ett riktigt kort synopsis. Då avslöjas nämligen själva poängen med historien. Och i fallet med pingvinerna och ostkakan så tycker jag att poängen blir för svag. Mullvaden kompenseras helt enkelt inte tillräckligt för sin förlust! Och då hjälper det inte att pingvinerna jönsar och är roliga, eller att hönan har en tam dammsugare (kul!). Det märktes också på publiken som satt tyst och tittade på. Med barn i publiken borde det ha varit mer skratt och kommentarer, men barn är de mest kritiska av alla. Barnen saknade säkert poängen lika mycket som jag.
/Maud Mangold

1 kommentar:

BBN sa...

Fast mitt barn tyckte den var rolig och knäpp, och verkade inte sakna någon poäng.
Tycker det låter lite befriande med poänglöshet själv, fast har förstås inte sett den själv.
/Pia