onsdag 5 maj 2010

3 frågor:

Det finns så många engagerade och intressanta personer runt om kring som jobbar med barn- och ungdomsböcker på olika sätt. Jag tänker ta tillfället i akt lyfta fram några här. Jag ställer tre frågor till ett par stycken den här veckan.
Först ut: Karin Graube, bibliotikarie på BUS-biblioteket på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

Hej Karin! Du är bibliotekarie på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus bibliotek i Göteborg. Ni fick den fina utmärkelsen ”Årets bibliotek” 2009. Hur kom det sig?

Innan utmärkelsen hade biblioteket ett kultur- och utvecklingsprojekt som hette Buskul. Tre år med ett stort inflöde av kultur och inspiration och idéer och kontaktknytande och stöd och respons och funderande över vad ett bibliotek på ett sjukhus kan innehålla och varför det är värt att göra sådana här satsningar. Efter projektets slut 2008 har vi jobbat vidare i den här farten och energin, som om vi fortfarande har projektet. Årets bibliotek känns som en följd av hela Buskulandan och betyder mycket mer än vad man först förstod i september då vi fick priset.

Många av besökarna på ert bibliotek är ju barn som är sjuka på olika sätt. Finns någonting som är särskilt bra och viktigt med att barn som är sjuka får tillgång till böcker?

När man är sjuk befinner man sig i en utsatt, orolig, osäker situation i livet. På sjukhuset är sjukdomen och den medicinska behandlingen i fokus.
Böcker, berättelser, bilder, lek och fantasi ger barnen en frizon och en chans att mentalt förflytta sig någon annanstans för en stund. Det blir lättare att läka då. Katti Hoflin beskriver den där ingången till konst och kultur som ett hål i tillvaron som man kan upptäcka, och när man upptäckt det så behöver man inte känna sig ensam mer. Vilken bra grej!

Ert bibliotek är ju inte bara böcker. Berätta, vad är det mer som finns där?

BUS-biblioteket är inte bara det lilla och välfyllda biblioteksrummet. Biblioteket fixar massor med kulturhändelser som dyker upp på alla möjliga olika platser på sjukhuset. Biblioteket är alltså som en maskin som förser sjukhuset med kultur. Det som händer i stan ska också kunna hända här. Kulturhändelserna fungerar som läkande världar som det är bra att kunna gå in i när man är sjuk. Man behöver extra lust- och hoppinjektioner när man är sjuk. Och det är fint att kunna mötas runt något som är roligt, spännande, fantasifullt, vackert och eget, mitt i alltihopa.

Bild från workshop "kompisdockor" i  lekterapin som har ett ständigt sammarbete med biblioteket på sjukhuset.

Böcker och kultur som  hoppinjektioner när man är sjuk, det låter väl underbart!

/Pia Johansson

3 kommentarer:

BBN sa...

Så härligt att få höra att sjukhusbiblioteken lever och speciellt när det gäller barnen! Det har ju varit så mycket tal om nedläggningar genom åren. Man blir alldeles varm om hjärtat. Och jag tror de har helt rätt i att kultur kan hjälpa till att läka.

inger granberg sa...

Ja, bara detta att få vara någon annanstans rent mentalt än i sin sjukdom, att få hitta till en annan plats i sig själv.

BBN sa...

Jag tror kanske inte det är så mycket kvar av vuxen-sjukhusbiblioteken vad jag hört tyvärr, i alla fall inte här i Göteborg, men östras barn- och ungdomsbibliotek lever i alla fall och har hälsan som synes. Man får hoppas att sparnitiska politiker håller fingrarna borta!
/Pia