måndag 17 maj 2010

Spännande debatt!

Nu smiter jag in igen, fast det inte är min tur denna veckan.
Hoppas att det är okej, Andrea!
Men kolla på Bokunges senaste inlägg, med kommentarer. Spännande!
Jessika Berglund

4 kommentarer:

Pia Johansson sa...

Ja, läs och begrunda! Någon som hittat länk till dn-artikeln? jag kunde inte hitta den-

Unknown sa...

Jag hittar inte heller artikeln på nätet. Men - som flera skriver i kommentarerna - är det en väldig skillnad på en litteraturkritiker och en bokbloggare, vad gäller syfte. En kritiker ska ha koll på helheten, på vad som skrivits tidigare, vad som skrivs just nu, vart trenderna pekar, den recenserade bokens plats bland andra böcker osv. En bloggare kan visst vara lika kunnig som en kritiker men behöver inte vara det eftersom kritikern har ett uppdrag och bloggaren skriver utifrån sig själv, personligt, av lust, utan att egentligen behöva ta ansvar, så som kritikern är tvungen att ta ansvar - och utan lön. Jag tycker inte att de överhuvudtaget går att jämföra.
Och visst är det synd att så få barnböcker recenseras.

Jessika sa...

Det går inte att jämföra.
Nej, men ibland undrar man om det finns andra offentliga samtal om barn och ungdosmlitteratur än den som finns på bloggarna? Och då kanske det är värt att fundera på sin roll...
Att skriva recensioner och kritik på riktigt är väl inte heller så lätt, det är något helt annat än att tycka.
I en recension kan även det negativa vara intressant, och inte alls så då att man genast tror på det, men för att det är en vinkel på saken, en genomtänkt tolkning. Om man bara tycker och då tycker illa om kanske man lika gärna kan hålla tyst?
Jag tänkte för övrigt att jag genom att slänga in det så här lockade folk att verkligen kolla länken. Under nyheter kan saker lätt ligga och bli gammalt...
Hopps att det var ett okej sätt...

Unknown sa...

Ja, det är skillnad, som du säger, på en genomtänkt sågning, skriven av ett " proffs " och en amatörtyckarsågning. För läsarna. För den recenserade är det klen tröst att skribenten var ett proffs, kanske värre egentligen... Men att bokbloggarna koncentrerar sig på böcker de tycker om är inte konstigt. Varför lägga ner tid på att läsa och skriva om böcker man inte gillar. Livet är kort och det finns en ruskig massa böcker. Ja, det är mycket att fundera över i den här frågan.