lördag 15 maj 2010

Regnbåge över stan

De här bloggdagarna föll över mig lite oförhappandes.
Annars hade jag tänkt ut något bra att skriva när det nu är HBT-GBG i hela Göteborg. En fin, lång och helst inte komplett lista med lagom queera barn- och ungdomsböcker hade ju suttit fint. Kom gärna med tips!

Så där på rak arm kommer jag egentligen bara på Katja Timgrens Det jag inte säger och Maja Hjertzells Henrietta är min hemlighet. Jag VET att det finns fler! Och önskar att det fanns ändå fler!
Dessa två är i alla fall båda mycket bra. Jag gillar det vardagliga och verkligt hemlighetsfulla i Majas bok och blir fullkomligt ursinnig på den enögda och korkade kuratorn i Katjas. Och sedan glad i slutet i alla fall - fina böcker...
Sen kom jag på en helt annan bok, eller en hel serie menar jag. En kamrat till mig, Pernilla Gesen, skriver på en kollektivroman, så skulle man nog kunna säga. En lång serie i B Wahlströsm regi om eleverna i en klass på en skola på Stockholms Söder. Om alla eleverna, de turas om att vara huvudpersoner medan läsåret sakta, sakta arbetar sig framåt genom bok efter bok. Perspektivet flyttas hela tiden beroende på vem som är i centrum och händelserna kan därför skildras på många olika sätt. Så det blir olika. Så som det är.
Och eleverna har var och en sin familj, sin hemmiljö och det är ganska olika, faktiskt. Och bland de andra finns då också Set, med mamman och hennes fru. Lika självklart som vem som av de andra, som en förutsättning vilken som helst, vardagen bara hemma hos just den killen.
Så som det ju är med familjer.
Att det som läsare, om läsaren är jag, är så skönt att ingenting, absolut ingenting markeras särskilt just runt hans familj.
Att man är inte bortskämd med det.
Att det betyder något då - för mig.
Och förmodligen för ganska många andra.
Snyggt Pernilla!
(oj, det blev ingen bild...)
Jessika Berglund

7 kommentarer:

Sassa Buregren sa...

På det lilla Vombatförlaget( som stod mitt emot oss på förra bokmässan.) Underbara bilder!:

FAMILJEBOKEN.
Text: Eddie Summanen
Bild: C.Kåberg
Pris: 125 kr
Presentation på Kulturnyheterna 20081030

Var kommer bebisar ifrån? Hur vet man vilka som är ens familj? Och hur blev jag själv till?
Familjer kan se ut nästan hur som helst och barn kan bli till på många olika sätt. Familjeboken handlar om alla former av familjebildningar och vidgar begreppet familj. Boken tar bland annat upp hur ett barn blir till, insemination, sex, adoption, konstgjord befruktning samt heterosexuella, homosexuella och ensamstående föräldrar.
En bok att läsa tillsammans med barn eller att låta lite större barn läsa själv. Boken öppnar upp för samtal och reflektion tillsammans med barn kring temat familj.
Läs recensioner på Nyheter.
http://www.vombatforlag.se/index4.htm

Katja sa...

Här kommer lite ungdomsromanstips, hinner inte skriva nåt om dom, men dom är alla fina böcker.
Marika Kolterjahn "I väntan på liv",
Annika Ruth Persson "Du och jag Marie Curie"
Marie-Louise Wallin "Tovan" (utgiven på 70-talet!)
Hans Olsson "Spelar roll"
Inger Edelfeldt "Duktig pojke"
Åsa Nilsson "Dags att våga"
Ylva Karlsson "Dit man längtar"
Elvira Birgitta Holm "Draksommar" och "Drakvinter"

Finns många fler!

Anonym sa...

Lill-zlatan och morbror raring :)
Annars täckte Katja in dom jag tänkte rekommendera :)

Helena sa...

"Jag ser dig" av Mårten Melin! Jättebra bok, jag har skrivit om den här!

Sara G sa...

"Malins mamma gifter sig". En bilderbok utgiven på Eriksson & Lindgren för säkert 10 år sedan. Minns inte författaren men tror att Mimmi Tollerup gjort illustrationerna.

Helena sa...

Just det, den glömde jag! Författaren heter Annette Lundborg, det stämmer att Mimmi Tollerup gjort de härliga bilderna, och hela titeln är "Malins mamma gifter sig med Lisa", jag har skrivit om den här!

Jessika sa...

Åh, tack för alla fina tips!
Och egentligen kände jag till dem, men jag hann liksom inte tänka. Och det blir så mycket roligare när det kommer tips från flera håll...
Fast Måreten Melins bok hade jag missat, då har jag något att se fram emot!