måndag 6 januari 2014

Åsa Öhnell, aktuell med Elefantförarens hemlighet och ny medlem i BBN

Jag heter Åsa Öhnell och är författare. Det känns fint att presentera sig så, en barndomsdröm, men det är nog först nu som jag faktiskt börjar känna mig som en. På riktigt. Tre böcker har jag hunnit med på ett år.

I slutet av januari debuterade jag med Snögubbens hemlighet. Droppstensgrottans hemlighet kom i början av juni tillsammans med en ny upplaga av Snögubbens hemlighet som var slutsåld på förlaget. Nu är det snart dags för bok nummer tre, Elefantförarens hemlighet. Samtidigt har mina båda första titlar blivit e-böcker.

Böckerna ingår i en serie, Klarabelladeckarna, och passar barn i mellanåldern 9-12 år. Det är klassiska pusseldeckare med hög spänningsfaktor. Huvudpersonerna Klara och Bella hamnar i klistret var de än befinner sig och det visar sig vara på en ny plats i varje bok. Detta var faktiskt inte planerat från början, men av olika anledningar har det blivit så.

Snögubbens hemlighet, som utspelar sig i Sälen kom till när familjen skulle åka på skidsemester och yngsta dottern, som då var elva år, inte hittade något spännande att läsa. Eller, rättare sagt, hon hade redan läst allt spännande som fanns på hela biblioteket. Det tyckte hon själv i alla fall …
I Droppstensgrottans hemlighet reser flickorna till Grekland. Där har även jag varit en och annan gång och efter några dagar brukar jag börja jag tröttna på lugnet och då händer det saker i min hjärna! Brott begås, karaktärer och miljöer växer fram. Ett ljud här, en doft där, alla intryck antecknas och fantasin flödar.

Samma sak var det med den nya boken, Elefantförarens hemlighet. Under ett besök i Thailand satte tankeverksamheten igång efter bara några dagars avkoppling. Denna gång var det en specifik händelse som gav mest inspiration. Vi var ute och red på elefanter i djungeln och elefantföraren försökte sälja smycket i elfenben. Några aningslösa turister köpte halsband utan att veta att elfenbenet förmodligen kommer från afrikanska elefanter som dödats i tjuvjakt. Min story var klar. Jag gick hem och googlade på WWF:s hemsida och läste allt jag hittade om elfenbenssmuggling och tjuvjakt. Det var tyvärr en hel del. I Thailand är det fortfarande tillåtet att sälja elfenben av självdöda djur och det har blivit ett sätt att få ut insmugglade elefantbetar på marknaden. Nästan allt elfenben som säljs i Thailand är insmugglat från Afrika.

Jag hoppas naturligtvis att Elefantförarens hemlighet ska sälja bra och läsas av många barn, men inte bara av egoistiska skäl, utan framför allt för att jag vill bidra till att informera om detta hemska som pågår, samtidigt som barnen får en riktigt spännande läsupplevelse!
Nästa bok då? Jodå, viss tankeverksamhet pågår. Karaktärer utformas. Kanske blir det en ny serie. Ytterligare ett manus i Klarabella-serien ligger också halvfärdigt i datorn.
Dessutom har jag en ganska lång resa inplanerad. Vart? Ja, det får ni antagligen veta om något år eller så!

Åsa Öhnell

 

1 kommentar:

Jessika sa...

Välkommen till BarnBoksNätet!!
Och vilken skrivfart du har, imponerande :)