torsdag 21 februari 2013

Slangbellan 2012

priset för bästa debut

Gissa vem som fick Slangbellan i år! I förra veckan blev det klart att hon får Snöbollen … och nu – Slangbellan 2012 … 

K L A R A   P E R S S O N !

 

 Foto: Bengt-Erik Engholm

Klara Persson, Molly & Sus, Urax förlag Genom barnets ögon berättar Klara Persson hur svårt det kan vara att bryta sig loss och bli en egen person. En bilderbok där text och bild vävs ihop till en röst med ett alldeles eget opolerat uttryck - att läsa många gånger.

De andra nominerade hade också gjort fina, fina böcker:

Nina Ulmaja, ABC å allt om D, Bonnier Carlsen I en bok lika läcker som lärorik utforskar Nina Ulmaja  grunden för allt läsande och skrivande. Med encyklopedisk kunskap och konstnärlig blick ledsagar hon både vuxna och barn genom skrivtecknens värld.
Anna Lindberg, Något måste hända nu, Mix förlag En ungdomsroman som med sällsynt förmåga lyckas synliggöra känslor och upplevelser i mellanrummen mellan barn och vuxen,  stad och landsbygd. Ett vardagsdrama litet som en prick på kartan men stort nog att gälla oss alla.
19 februari var det dags för prisutdelningen i salongen på Författarnas Hus i Stockholm. Mingel och bubbel medan författare, förlagsfolk, släktingar och vänner samlades runt de nominerade.
Kajsa Gordan, BUS ordförande höll i det hela liksom förra året. De nominerade intervjuades och fick läsa en bit och visa bilder ur sina böcker, innan det var dags för tillkännagivandet. Blommor och fint diplom av Kristina Digman till pristagaren. Och sen det viktigaste: Slangbellan! Tillverkad av Kalle Güttler som också berättade hur den kommit till i år. Klara provsköt över huvudena på publiken och sen avslutades kvällen med middag på anrika Restaurang Rydberg där Klara traditionsenligt fick klämma in  sin namnteckning på en takbjälke bland alla de andra Slangbellepristagarna.
Slangbellan är ett debutantpris och delas ut av sektionen för barn- och ungdomsförfattare (BUS) inom Sveriges författarförbund. Prissumman är på 30.000 kr. Juryn på tre personer ur BUS styrelsen läste ca 60 böcker.

Klara går på HDK i Göteborg och hennes nästa bok Maximilian och Minimilian kommer ut snart, även den på lilla nystartade Urax förlag. Vilken rivstart för båda!  Varmt grattis! Och som sagt: Välkommen i Barnboksnätet, Klara!

Molly & Sus fick också en fin recension av Caroline Röstlund här på BBN-bloggen.

/Sassa Buregren, juryns sammankallande