söndag 24 februari 2013

Legenden om Sally Jones

Legenden om Sally Jones är skriven och illustrerad av Jacob Wegelius. Författaren har även skrivit och illustrerat Spionerna i Oreborg, Herr Balders hemlighet och Esperanza.
Boken handlar om gorillan Sally Jones som föds i en regnskog i Afrika, där hon tas till fånga av belgiska tjuvjägare och säljs till en turkisk köpman. Sally Jones smugglas till Europa och säljs  vidare till den rika Frau Schultz. Frau Schultz tar hand om den lilla gorillaungen och vid första anblicken verkar hon snäll och kärleksfull, men det visar sig att hon är både falsk och svekfull. I boken drabbas Sally Jones av en mängd äventyr i olika länder. Omständigheterna tar henne till bland annat Istanbul, New York och Borneo. Sally Jones får skyffla kol på en ångbåt och visas upp på cirkus och zoo. Hon träffar på människor som utnyttjar henne, men hon får också vänner, inte minst sjömannen Chiefen, som inte bara lär henne att sköta en båt, men också att läsa och skriva.

Jag har läst Legenden om Sally Jones högt för några elever på gymnasiesärskolans individuella program. Legenden om Sally Jones är en fascinerande historia som jag tycker fungerar fint att läsa tillsammans med elever i gymnasiesärskolan. Bilderna är vackra och detaljrika och vi har liksom sugits in i dem, de lämnar mycket utrymme åt fantasin. Texten om Sally Jones är konkret, men vuxen.  Det är lätt att leva sig in i djungeln, i Sallys förvirring när hon blir övergiven av Frau Schultz och tagen av polisen, av den komplicerade vänskapen med Baba.
Bilderna och texten i boken har lockat till funderingar och samtal. Våra samtal kring textens innehåll och kring bilderna har rört sig kring platser och händelser, men också kring känslor och tankar. När jag frågar eleverna vad de tänker om boken svarar några att bilderna är fina. Någon tycker bäst om avsnitten då Sally är tjuv, medan någon annan har fascinerats av avsnittet när Sally Jones och hennes vän Baba skiljs åt. En elev tycker att vänskapen med Chiefen är en av bokens höjdpunkter.
Legenden om Sally Jones gavs ut 2008. Samma år fick boken Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok. Ett utdrag ur juryns motivering är "Grymt och vackert med en säregen ton".  Legenden om Sally Jones kan förstås inte sammanfattas bättre. Och trots att boken fått pris som barn- och ungdomsbok tycker jag att den likaväl kan uppskattas av vuxna.
/Helena Karlsson


Inga kommentarer: