torsdag 28 april 2011

Frågor till en barnbibliotikarie

Vi ställde några frågor till Mathilda Svensson, Barnbibliotikarie i Lysekil. 
På biblan finns böckerna kvar så mycket längre än i bokhandeln. Titlar som sedan länge är utgångna i butik kan lånas och en bra bok har ofta rätt lång hållbarhet, eller hur?



Vad tycker du karakteriserar en bra naturfaktabok för barn?
Boken ska väcka nyfikenhet, och en lust att upptäcka naturen. En känsla av ”nu vill jag ge mig ut!” En lust att leta efter fler böcker.
Texten får inte vara för kompakt. Den ska vara lagom svår. Det är viktigt att text och bild hänger ihop.

Vad har bilden för betydelse?
Bilderna är jätteviktiga. Omslaget är viktigt för att boken ska bli lånad. Och bilderna inuti lockar till läsning. Barn bläddrar ofta i böckerna och ser enbart på bilderna först.  För att de ska gå vidare och läsa krävs det att bilderna är tilltalande.

Hur upplever du utbudet av bra naturfaktaböcker för barn?
Jag tycker det finns ett ganska bra utbud. Det känns som om illustrationerna i böckerna blir bättre och bättre. Böckerna blir mer estetiskt tilltalande. Texterna blir mer anpassade, och mer lättlästa. Samtidigt behövs fler böcker inom det här området.

Saknar du naturfakta för barn inom något område, eller för någon ålder?
Böcker om havet efterfrågas mycket i Lysekil och Uddevalla, där jag själv jobbat. Böcker om olika årstider efterfrågas av förskolan. Böcker om insekter och andra småkryp är ofta utlånade.

Är det någon skillnad mellan svenska och utländska/översatta naturfaktaböcker ?
Svenska böcker speglar det som finns i vår närhet, det du möter när du går ut och går här. Därför tycker jag svenska böcker är bättre.

Har du någon favoritbok? Varför är det en favorit?
Min favoritbok just nu är ”Stora musboken” av författaren Stefan Casta och illustratören Staffan Ullström. Bilderna är både levande och har ett djup. Det finns en detaljrikedom som fascinerar. En del barn gillar verkligen detaljer.
Texten och bilden fungerar fint ihop. Tilltalet är barntillvänt och boken väcker lust och inspiration.

Har du några andra  favoriter bland naturfakta – författare och illustratörer?
Helen Rundgren skriver bra. Lena Anderssons böcker om Maja och Linnéa håller än. Bilderna är rena, enkla och tydliga, och de förmedlar glädje.

Vad brukar barn fråga om och låna mest av inom naturfaktaområdet?
Djurböcker i allmänhet. Böcker om spindlar, grodor och insekter. Böcker om hajar, delfiner och valar. Böcker om djur som väcker fascination, för att de är stora,giftiga, eller speciella. Böcker om husdjur.

Vad brukar föräldrar, lärare, förskolepersonal fråga om och låna mest av?
Förskolepersonal lånar ofta böcker om vad som händer under de olika årstiderna, böcker om havet, och böcker om kretslopp.
Favoriter som ofta är utlånade är ”Linnéas årsbok” av författaren Christina Björk och illustratören Lena Andersson, ”Vad  jag finner vid havsstranden” av Georg Mandahl – Barth, ”Sitt en stund på bryggan” av författaren Helen Rundgren och illustratören Hasse Jansson.

Bild, Maj Fagerberg
Även i Uddevalla finns en engagerad barnbibliotikarie, Mervi Kallianien-Marklund.
Hennes svar kommer i morgon...
När vi fick bibliotikariernas svar kändes det roligt att vi också har haft möjlighet att ställa frågor till fyra av de upphovspersoner de nämner, nämligen Helen Rundgren, Stefan Casta, Maj Fagerberg och Kristina Digman. Så håll uppsikt under de närmaste tio dagarna....

/Annika Rockström
Jessika Berglund

1 kommentar:

BBN sa...

Jag blev verkligen sugen på att gå och låna flera av de där böckerna på fotot!
/Pia