lördag 9 april 2011

En bild av Beatrix Potter

Del 5. Intervju med Marie-Helene Klementsson, gymnasielärare och forskarstudent från Linköping, som är medlem i The Beatrix Potter Society.

Hur vill du beskriva Beatrix Potter och hennes verk?
I mina ögon finns det fyra saker med Beatrix Potter och hennes verk som gör henne "outstanding":

1. Redan som barn var hon duktig på att teckna och måla. Dessutom var hennes passion för djur och natur stor. Hon samlade svamp från olika delar av landet för att sedan måla av dem. Under tio års tid skrev hon dessutom en uppsats i ämnet men på grund av att hon var kvinna och inte hade någon formell examen blev den aldrig publicerad. På 1960- eller 1970-talet tittade Linnean Society på den och insåg att redan i slutet på 1800-talet, visste hon mer i ämnet än de gjorde 80 år senare.

2. Hon var en kvinna som växte upp i det Viktorianska samhället och det var mycket svårt för henne att skaffa sig självständighet. Detta lyckades hon med till viss del genom att hon kunde försörja sig själv. Helt självständig blev hon dock inte förrän hon gifte sig.

3. Hon hade mycket tidigt ett miljötänk - detta var för 150 år sedan. För de pengar hon fick för sina böcker köpte hon upp mark - för att den skulle få bli oexploaterad.


4. Hon var en kvinna med stark entreprenörsanda. Hon förstod tidigt vikten av att försäkra sig och sina figurer från att andra utnyttjade dem. Detta gjorde hon genom olika typer av copyrights och sedermera trademarks.

Läs den sista delen av intervjun imorgon!

/Pia Alfredsson

1 kommentar:

Arro sa...

Väldigt spännande och intressant BeatrixPotterbloggvecka som satt fart på nyfikenheten, tack tack!