tisdag 5 april 2011

The Beatrix Potter Society

Del 1. Intervju med Marie-Helene Klementsson, gymnasielärare och forskarstudent från Linköping, som är medlem i BPS, The Beatrix Potter Society.

Vilken är din roll i sällskapet?
Jag är en vanlig medlem i sällskapet.

Vad är Beatrix Potter sällskapets uppdrag?
Sällskapets uppdrag är att främja och stötta studier och information kring Beatrix Potters legacy. Både när det gäller hennes verk såväl som hennes filosofi om att bevara Lake Districtområdet intakt, det vill säga oexploaterat. National Trust är en organisation som BPS stödjer. BPS är en välgörenhetsorganisation med ungefär 700 medlemmar.

Hur startade ditt intresse för Beatrix Potter?
När jag läste Barn- och ungdomslitteraturkurserna skrev och pratade Madeleine, en kurskamrat, en del om Beatrix. Hennes magisteruppsats handlade om kaninerna i Beatrix Potters verk och den opponerade jag på. Vi blev båda medlemmar i Beatrix Potter Society under vår magisterkurs. En belöning till oss själva när vi slutligen kunde ta ut vår Fil. Mag. var att åka på sommarkonferensen i Lake District 2008. Jag var även på konferensen 2010 (den är bara vartannat år) vilket även min man var.

Efter alla de foton jag tog sommaren 2008 kunde min man inte motstå att få besöka Lake Districtområdet. Dessutom är Beatrix Potter Society medlemmarna otroligt gästvänliga och det nätverk jag skapat i sällskapet är världsomspännande. Ett exempel är när jag var i Boston i april 2010. Jag åkte på en kurs med tre arbetskamrater och det var ett späckat schema i en veckas tid. Helt plötsligt välsignar Island andra länder med lite aska så att vi fick sex dagars extra semester. I allt kaos med flygbiljetter och nytt boende sökte jag upp en medlem på Facebook. Hon bor på Cape Cod och bjöd in oss alla att bo hos henne. Vi lyckades få ett hotellrum men jag åkte ändå för att hälsa på henne. Hon guidade runt mig på hela Cape Cod. En annan medlem är barnboksbibliotekarie på ett privat bibliotek i Boston – Athenaeum. Vi fick en exklusiv guidning där. Sällskapet har många Japanska medlemmar, med den stora tsunamin som dragit in över landet är oron stor för dem. I skrivande stund har jag fått tag på en av dem och han mår bra.

Hur ser ditt engagemang och intresse ut idag?
Jag har haft några föreläsningar på bibliotek i närområdet. Dessutom pratar jag gärna med mina elever om Beatrix verk och liv. Det jag brukar prata om är hennes uppväxt under den Viktorianska tiden. Dessutom har jag massor av foton på platser som finns avbildade i hennes böcker. Hösten 2009 hade jag och Madeleine en utställning på Linköpings stadsbibliotek. Vi funderar på att ha en liknande i en sydligare stad framöver.

Jag var över i London i slutet på februari på BPS årsmöte. Jag hade köpt några Peter Rabbit pins av Hjärt- och Lungfonden och de gick såklart åt som smör i solsken :-). I BPS Newsletter nr 1 2011, publicerade de en kort artikel jag skrivit om Elsa Beskow. Beatrix och Elsa var ju födda med 6 års mellanrum och deras engagemang påminner väldigt mycket om varandras.

Läste du Potters böcker som barn?
Jag läste inte böckerna som barn men det har jag med råge tagit igen som vuxen.

Imorgon fortsätter intervjun!

/Pia Alfredsson

2 kommentarer:

Arro sa...

Vilket imponerande nätverk!

Katja sa...

ja, och därtill spännande intervju! Vilka egagerade människor det finns... man blir glad.