måndag 15 oktober 2012

Tema fantasy vecka 42-45

Illustratör: Peter Bergting
http://www.bergting.com/
Vad är fantasy? Enligt wikipedia är fantasy en: "kulturell genre där en avvikande verklighet, till exempel magi eller andra övernaturliga företeelser, spelar en viktig roll. Delar som tillhör fantasyberättelsens grund är först och främst fantasivärlden, vilken kan vara likt en sagovärld, eller likna västvärldens medeltid. Det finns ofta slott och drakar, monster och häxor, hjältar och fiender med i fantasyberättelser. I en del fantasyberättelser finns det två världar vilka berättelsen vandrar mellan, genom till exempel en magisk dörr som någon träder igenom eller genom att någon faller ner i ett magiskt hål. Huvudpersonen, hjälten, har ett uppdrag, ofta något eller någon den söker efter. Det är vägen dit, hur hjälten löser detta, som är berättelsens handling."

  För att en berättelse ska kallas fantasy krävs det alltså en fantasivärld med övernaturliga inslag och en hjälte som har ett uppdrag. När det gäller fantasy för vuxna kanske det inte är så svårt med gränsdragningen mot annan litteratur, men hur är det med fantasy för barn? Väldigt många sagor, bilderböcker och barnromaner utspelar sig i fantasivärldar där vad som helst kan hända, eller hur? Så varför hamnar bara vissa böcker på "fantasyhyllan", medan andra inte räknas dit. Många av Astrid Lindgrens böcker borde stå där, men gör det inte, t ex Bröderna Lejonhjärta, Ronja Rövardotter och Nils Karlsson pyssling.
Åsikterna går isär när det gäller fantasy. Somliga kallar genren verklighetsflykt, andra "ett annorlunda sätt att behandla verkligheten, en alternativ teknik för att förstå och hantera exestensen" (Ursula LeGuin). Fantasy är ofta en arena för att undersöka de stora livsfrågorna, ibland måste man skapa en annan värld för att bättre få syn på vår egen. Och visst är det verklighetsflykt, men alla romaner är ju påhittade. En stor del av vårt skönlitterära läsande är väl verklighetsflykt, eller? Lyssna på Sara Bergmark Elfgren (sommarpratarna 2012).

Fantasyns poularitet har gått i vågor och enligt Kristoffer Leandoer (Onsdagslegender, 2005) verkar ett nytt uppsving komma i spåren efter kriser. Tolkien skrev Härskarringen efter första världskriget, CS Lewis skrev Narnia efter andra. Båda ställer frågor som "vilka är våra livsvillkor?" och "hur blir det som vanligt igen?". Just nu har fantasyn ännu en stark period, men det är svårt att säga varför. Det går ju att gissa, förstås: världskartan ritas just nu om efter kalla krigets dagar. Då var det väst mot öst, nu något annat som vi ännu inte riktigt vet vad det är.
Vid pennan: Maud Mangold

Först ut på vårt fantasy-tema är Gull Åkerblom.

Andra bloggare är: Peter Bergting, Susanne MacFie, Sofia Bergting, Niklas Krog, Jessica Hardiman, Patrik Stigsson och Ingerun Sjösvärd, Maud Mangold och Jonna Berggren.

1 kommentar:

Kerstin LH sa...

Ska bli spännande att följa!